Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Odiseea unei familii de români în dobândirea cetățeniei spaniole: „Ani de luptă în zadar! Renunțăm la cetățenia română“
WhatsApp
Românul Sorin Rusu, care locuiește la Burgos de 20 de ani, reclamă că a petrecut aproape cinci ani, avânt toate actele în ordine, așteptând ca el și soția sa să primească cetățenia spaniolă.

Înconjurat de hârtii, Sorin Rusu își arată disperarea și furia. Trăiește și lucrează în Burgos de douăzeci de ani și tot aici s-au născut fiicele sale. De patru ani luptă în zadar pentru a obține cetățenia spaniolă. El nu înțelege cum este posibil ca labirintul administrativ să fie atât de complicat, mai ales atunci când a finalizat toate procedurile și a completat toate actele pentru obținerea acesteia.

Are totul în ordine, dar nu primește naționalitatea spaniolă. Îl cer din nou alte acte, le completează, dar nimic. Această situație îi provoacă un imens sentiment de neliniște. „Eu și soția mea renunțăm la cetățenia noastră română dacă este nevoie pentru a ne face viața mai ușoară. Am decis să trăim aici pentru că fiicele noastre sunt născute în Burgos și nu înțelegem de ce ne-au pus atâtea piedici. Suntem în această situație din 2016, am trecut toate testele și avem totul în ordine. Suntem îngrijorați ”, adaugă Sorin.

„Testul a fost trecut între 2015 și 2016, am plătit toate taxele. Aici aparem ca fiind în regulă“, spune Sorin în timp ce arată rezultatul testelor de cunoștințe constituționale și socioculturale din Spania. „Le avem aprobate, suntem eligibili. Cred că am plătit 400 de euro. Și niciunul dintre noi, aproape 5 ani mai târziu, nu are naționalitatea“.

Sorin: „Ani de luptă în zadar! Renunțăm la cetățenia română“ 

 

Sorin continuă să explice că anul trecut au primit scrisori de la Ministerul Justiției în care li se-au solicitat încă o dată o serie de documente și acreditarea diferitelor aspecte pe care le finalizaseră deja cu ani în urmă, inclusiv chitanțe de plată: „Am prezentat deja totul. Acum ne întreabă din nou și ne întreabă despre altceva, lucruri pe care nu ni le-au solicitat atunci. Acum ne cer și pașaportul după patru ani și primirea taxelor de examen și nu știu câte altele“.

Sorin suspectează că aceste întârzieri nejustificate se datorează faptului că, fie în instanțele judecătorești, fie în birourile ministeriale, o parte din documentație le-a fost înlocuită sau pierdută. „Ne amețesc de ani de zile și singura realitate este că încă nu avem naționalitatea spaniolă și acest lucru îmi provoacă probleme. Și se întâmplă lucruri ciudate: îmi cer actul de identitate, dar nu și soției mea. Nu înțelegem nimic. Aici am tot ce ne-au cerut și am prezentat acum cinci ani. De ce nu ne dau naționalitate? Acum am lăsat-o pe mâna unui manager care a trimis toate informațiile pe cale electronică. Și continuăm să așteptăm. Ne-au cerut același lucru ca acum patru ani“, a explicat românul pentru Diario de Burgos.

Sorin Rusu vrea să reclame funcționarea inexplicabilă a administrației: „Suntem oameni cinstiți, muncitori. Am vândut tot ce aveam în România pentru a ne stabili aici, fiicele noastre s-au născut aici ... Nu înțelegem de ce avem parte doar de probleme din toate părțile. Chiar am decis să renunțăm la cetățenia noastră română, chiar dacă preferăm naționalitatea dublă. Și nici măcar așa nu se rezolvă. Și acest lucru ne provoacă probleme cu privire la cardurile de sănătate ale fiicelor noastre. Vrem ca acest lucru să fie rezolvat pentru noi acum. Și nu știm ce să mai facem. Avem rude care au cerut cetățenia cu câteva zile înaintea noastră și a obținut-o de mult timp, nu știm ce ni se întâmplă. Nu mai putem“, conchide Sorin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel