Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Medic român: „Ca să nu ne infectăm toţi, ne-am împărţit în echipe”
WhatsApp
Un medic român la Madrid povestește cum s-au împărțit doctorii pentru a-i trata pe pacienții cu Covid. Colegii Cristinei Văduva s-au împărţit încă de la început în două echipe, în funcţie de vârstă.
Foto ILUSTRATIV

Cristina Văduva este unul dintre medicii români din Spania care s-au adaptat pe loc la forţa primului val de COVID-19.

Ca să nu se îmbolnăvească cu toţii, colegii Cristinei s-au împărţit de la început în două echipe, în funcţie de vârstă: cei sub 50 de ani s-au ocupat în mod direct de pacienţii cu COVID-19, iar medicii mai în vârstă au preluat alte sarcini şi alţi bolnavi.

Citește și Spania. Bebeluș român de doar o lună, în stare gravă la spital după ce ar fi fost maltratat și abuzat de mamă

„Asta a fost iniţiativa noastră, a tinerilor, pentru că ne-am gândit că cei mai în vârstă au mai mult risc, în cazul în care s-ar infecta şi am preferat să-i protejăm în acest fel”, a declarat Cristina Văduva, medic ORL la Madrid.

 

În Spania nu există spitale COVID şi non-COVID

 

După ce a terminat Facultatea de Medicină la Bucureşti, Cristina şi-a făcut rezidenţiatul la Madrid, unde lucrează de 3 ani ca medic ORL.

„În primul rând, ne punem un costum alb, de cosmonaut, cum se numeşte. De sus până jos, unele care acoperă şi picioarele. Dacă nu acoperă şi picioarele, ne punem nişte şosete de celofan. La consultaţii nu mă îmbrac cu tot costumul de protecţie, doar în manevrele de risc cum ar fi operaţii, terapia intensivă, explorarea unui pacient în terapia intensivă”, afirmă Cristina Văduva.

Citește și Scandal uriaș în Spania: Medicii cer DEMISIA unui personaj cheie în stabilirea RESTRICȚIILOR

În Spania nu există spitale COVID şi non-COVID. Fiecare centru îşi gestionează în mod independent bolnavii: „Există secţii pe etaje de pacienţi internaţi cu COVID-19 în care nu se intră, nu se iese. Medicii şi asistentele intră în tură şi nu mai ies de acolo până la finalul turei. Stau îmbrăcaţi în costum şi acolo nu intră nimeni altcineva”.

 

Cristina Văduva: „În momentul în care se detectează un pacient cu o bacterie, acel pacient se izolează”

 

De combaterea infecţiilor nozocomiale se ocupă medicina preventivă şi microbiologii. Aceştia iau periodic mostre mai ales de la pacienţii mai vechi.

Cristina Văduva, medic ORL la Madrid: „În momentul în care se detectează un pacient cu o bacterie sau cu un microb rezistent la toate celelalte antibiotice şi care poate cauza o epidemie nozocomială în spital, acel pacient se izolează, independent de COVID-19 sau non-COVID-19”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel