Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Juan de Dios a fost asasinat de un român dintr-o posibilă răzbunare: "Tot poporul știa că într-o zi va veni asta"
WhatsApp
Juan de Dios era spaniol și avea 36 de ani. Acesta a fost omorât în bătaie săptămâna trecută, de un român în vârstă de 37 de ani, care s-a prezentat la sediul Gărzii Civile din Illescas, Spania, sâmbătă dimineața devreme, 25 ianuarie, mărturisind crima.
Spania. Juan de Dios a fost asasinat de un român pentru o posibilă răzbunare: "Tot poporul știa că într-o zi va veni asta"

Anchetatorii și medicii legiști încearcă să clarifice cu ajutorul autopsiei unde a avut loc crima și dacă presupusul asasin, român, l-a dus pe Juan de Dios viu sau mort în portbagajul mașinii sale, un Mercedes, la un pârâu din Bargas.

Acolo, la aproximativ 30 de kilometri de Illescas, l-a lăsat legat la picioare și s-a dus la poliție pentru a povesti ce a făcut. A spus că l-a lăsat grav rănit, dar când au sosit primii agenți, bărbatul era mort deja.

 

Victima avea răni grave la cap și leziuni incompatibile cu viața

 

Moartea sa a fost cauzată probabil de o cheie sau de un ciocan, dar nu a șocat micul orășel din Toledo, Yunclillos, unde era cunoscut pentru fărădelegile sale printre cei puțin peste 800 de locuitori. Motivul care l-ar fi determinat pe român să își facă dreptate singur, ar fi un incendiu în apropierea casei sale, care ar fi fost provocat de Juan de Dios, potrivit celor spuse de presupusul autor al crimei, agenților.

De luni, românul se află în închisoare, acuzat de crimă, conform presei locale.

„Juan de Dios era o persoană care, înainte de toate, ar fi trebuit să fie consultată de un psihiatru", spune primarul Miriam Dorado. Ea a fost vecină cu acesta pe aceeași stradă, unde locuia împreună cu tatăl său. "Personal, nu mi-a pus nicio problemă, dar în oraș tot ce se întâmpla în oraș era atribuit lui Juan de Dios: un incendiu, un jaf...", explică primarul.

Primarul i-a dat lecții particulare gratuite timp de câteva săptămâni pentru a-l ajuta când Juan de Dios era copil, deoarece provenea dintr-o familie nevoiașă și fără resurse financiare. "Avea un fel de deficiență, dar nu sunt eu cea care să o evalueze. Cred că în spatele comportamentului său se afla o problemă mentală. Ar fi fost bine dacă ar fi avut parte de protecție sau de ajutor din partea serviciilor sociale. Era într-o buclă de viață proastă", spune primarul, care a ajuns să-l vadă lucrând pentru Primărie, măturând bine străzile, de exemplu.

 

Cei care îl cunoșteau de copil regretă moartea acestuia

 

"Nu vreau să îl apăr, pentru că lucrurile pe care le-a făcut în oraș nu sunt corecte, dar îi spun și că Juan de Dios a fost o victimă care nu a fost protejată de stat. Este opinia mea personală pe care o spun acolo unde este necesar. A fost o problemă de comportament care nu a fost redirecționată bine", adaugă consilierul. "Făcându-mi autocritica, în cei trei ani pe care i-am avut, aș fi putut mediatiza cu probleme sociale la presiune? Da, aș fi putut să insist mai mult pe acest copil, care avea nevoie de ajutor, și să nu-l bag în închisoare. Pentru că, dacă nu, urma să sfârșească rău, așa cum a sfârșit".

"Îl știam pe Juan de o viață, eram de aceeași vârstă. A fost mereu un nenorocit, nu a avut o familie; de când era copil a fost foarte marginalizat, a fost marginalul orașului ". O povestește Miguel Delgado, întristat de moartea sa, deși cu ani în urmă l-a jefuit în propria casă. "Am avut o relație bună cu el și, din când în când, îi dădeam de mâncare", continuă el.

„Am încercat să am o relație bună cu el, pentru că este adevărat că, din când în când, făcea mizerii în oraș: ardea lucruri, fura... Era persoana tipică care își ieșea din minți și, după părerea mea, serviciile sociale lipseau pentru ca acestea să se ocupe de el. Era un băiat care ar fi trebuit să fie într-un spital de psihiatrie încă de când era copil sau cu ajutor profesionist din partea statului".

 

Românul l-a ucis din cauza unor daune grave pe care i le-a produs în gospodărie

 

Sâmbăta trecută a avut loc un incendiu în oraș, într-o zonă cunoscută sub numele de "Las Parcels" și la aproximativ un kilometru de casa presupusului criminal, dar vântul a purtat flăcările până la brazii de la fermă, potrivit lui Miguel. "Oamenii spun că a fost Juan de Dios, dar nu știu", spune acest vecin, care îi adusese ouă de la găinile sale în urmă cu o săptămână și jumătate.

"Am încercat să mă port bine cu el -admite el- pentru că îmi părea rău pentru el și pentru ca să nu-mi facă nici un rău. De aceea, modul meu de a mă purta cu el a fost unul amabil. Când făcea năzdrăvănii, îl prindeau întotdeauna, pentru că era un băiat bolnav la cap. Nu știu dacă o făcea ca să atragă atenția...", continuă el.

"Toată lumea știa că într-o zi va veni asta; că își va întâlni nașul și va avea probleme cu cineva. Toți cei care l-am suferit ne-am cerut scuze pentru că a fost un pic dus", adaugă Miguel.

"De fapt, când l-am prins în casă, tatăl meu nu a depus plângere împotriva lui la Garda Civilă. Tatăl meu le-a spus agenților că ceea ce avea nevoie Juan de Dios era un ajutor profesional, să intre într-un spital de psihiatrie sau într-un centru specializat, pentru că nu se obținea nimic cu bastoane și maltratându-l", își amintește el. "Juan de Dios a devenit portar la echipa orașului când era copil, dar când a devenit adult a venit viața rea și a ajuns la închisoare, cu care a început să meargă la vale. Un adevărat păcat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel