Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Cum obții ajutorul de chirie de 250 EUR de la stat. Ghid complet, pas cu pas
WhatsApp
Guvernul spaniol a aprobat recent un nou beneficiu pentru tinerii cu venituri medii și mici, care vor primi 250 de euro pe lună pentru plata chiriei. Iată cum poți verifica dacă ești eligibil și cum poți depune cererea. 

Guvernul spaniol a aprobat recent o schemă de ajutor pentru tinerii care își doresc să părăsească locuința părinților. Ajutorul este stabilit la 250 de euro pe lună pentru o perioadă de doi ani pentru fiecare persoană, atât timp cât acesta are o sursă regulată de venit, iar veniturile sale nu depășesc 24.318 euro pe an.

Scopul său este de a ajuta tinerii din Spania să se mute din casa părinților și să trăiască pe cont propriu.

Potrivit unui studiu realizat de Consiliul Tineretului Spaniol (CJE), doar 15,8% dintre tinerii cu vârsta sub 30 de ani s-au mutat de acasă, restul locuind încă la părinți.  Această grupă de vârstă are, de asemenea, una dintre cele mai ridicate rate ale șomajului din UE, de 31,1 la sută (în al treilea trimestru din 2021), potrivit anchetei privind populația activă (EPA). 

Nu numai atât, dar acești tineri au și cele mai mici salarii. Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INE), în 2020, acesta era de 1.207 euro brut în medie pe lună. În total, guvernul spaniol estimează că peste 70.000 de persoane vor beneficia de acest ajutor. 

Cine este eligibil pentru a solicita ajutorul de chirie?  

 

Cei care vor să aplice pentru a beneficia de ajutorul lunar de 250 de euro trebuie să respecte o serie de reguli.

Trebuie să aveți vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani și să aveți o sursă regulată de venit. Cu toate acestea, acesta nu poate depăși 24.318 euro pe an. Aceasta este egală cu 14 plăți pe an de 1.737 EUR brut pe lună sau 12 plăți de 2.026 EUR brut pe lună.

Valoarea chiriei plătite nu poate depăși 600 de euro pe lună, deși regiunile cu chirii deosebit de ridicate care doresc să o extindă la 900 de euro pe lună pot face acest lucru.

Ajutorul de chirie trebuie să fie utilizat pentru închirierea unei locuințe în care locuiți dumneavoastră, în calitate de beneficiar. Cu alte cuvinte, nu îl puteți subînchiria.  

Nerespectarea doar a unuia dintre aceste puncte înseamnă că nu veți avea dreptul la beneficiu.

Suma maximă pe care o puteți primi este de 250 de euro pe lună. Plățile pot fi folosite numai în scopul închirierii unei locuințe și nimic altceva. 

Pot beneficia de ajutorul pentru chirie dacă primesc alt ajutor de la stat?

 

Da, prima este compatibilă cu alte prestații din Planul de stat pentru accesul la locuințe 2022-2025.

În cazul în care beneficiați de două tipuri diferite de prestații, suma primită va fi de până la 40% din diferența dintre chiria locuinței și ajutor, limita comună (suma celor două subvenții) fiind egală cu 75 % din venitul locativ.

De asemenea, veți putea continua să primiți și alte tipuri de bonuri sociale, cum ar fi venitul minim vital (IMV) și alte prestații de securitate socială necontributive.

Ce se întâmplă dacă închiriez o cameră într-un apartament comun? 

 

Puteți beneficia de acest ajutor de chirie indiferent dacă locuiți singur sau dacă împărțiți un apartament. De fapt, dacă împărțiți un apartament cu alte persoane, toți colocatarii pot solicita acest ajutor și individual, atâta timp cât îndeplinesc cerințele.

În cazul închirierii unei camere, chiria maximă va fi stabilită la 300 de euro, deși fiecare regiune poate ridica această limită la 450 de euro dacă dorește. 

Ajutorul de chirie poate fi deja solicitat și a intrat în vigoare la 18 ianuarie. Este un ajutor retroactiv, ceea ce înseamnă că, dacă sunteți eligibil și dacă cererea dumneavoastră este acceptată, ajutorul va fi retroactiv începând cu 1 ianuarie 2022. 

Unde trebuie să vă adresați

 

Puteți depune cererea fie personal la birourile pentru locuințe din fiecare regiune, fie online, utilizând certificatul dumneavoastră digital. Pentru a aplica online, trebuie să accesați acest link către pagina corespunzătoare de pe site-ul guvernamental.

După ce ați verificat dacă îndepliniți toate cerințele, puteți face clic pe căsuța din colțul din stânga jos, pe care scrie "Enlaces a Comunidades Autónomas" sau "Links to Autonomous Communities". 

De aici, trebuie doar să faceți clic pe regiunea dumneavoastră, unde veți fi direcționat către un site web regional și veți primi instrucțiuni suplimentare.

Rețineți că nu toate regiunile au înființat încă funcția de solicitare a acestui ajutor pe site-urile lor web, așa că este posibil să trebuiască să așteptați până când o vor face sau să vă adresați personal. 

Cât timp va dura până la primirea ajutorului?

Potrivit ministrului transporturilor, mobilității și agendei urbane, Raquel Sánchez, acesta va fi gestionat într-o perioadă de "o lună și jumătate sau cel mult două luni".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel