Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Bandele de hoți aleg din ce în ce mai des să acționeze în Galicia și Pontevedra: doi albanezi și o româncă au fost prinși
WhatsApp
Garda Civilă din A Coruña a raportat joi cea de-a noua intervenție de acest tip de până acum în 2022, care a inclus arestarea a trei persoane, doi albanezi și o româncă, și recuperarea unei cantități uriașe de bijuterii care au fost furate din locuințe, multe dintre ele din Ponte Caldelas sau Cerdedo-Cotobade.

Bandele de hoți care se dedică asaltului caselor locuite în căutare de aur, bijuterii și bani, au fost văzute dn ce în ce mai des în provincia Pontevedra în ultimii ani. Forțele de securitate ale statului au dezmembrat din când în când una sau două dintre aceste grupări criminale. Cu toate acestea, din motive care nu sunt încă pe deplin clare, tot mai multe grupări criminale din Europa de Est aleg Galicia, în general, și Pontevedra, în special, pentru a-și desfășura activitatea.

Garda Civilă din A Coruña a raportat joi cea de-a noua intervenție de acest tip de până acum în 2022, care a inclus arestarea a trei persoane, doi albanezi și un român, și recuperarea unei cantități uriașe de bijuterii care au fost furate din locuințe, multe dintre ele din Ponte Caldelas sau Cerdedo-Cotobade.

 

Hoții aleg din ce în ce mai des să acționeze în Spania

 

Singura motivație a acestor rețele criminale este de natură economică, însă există mai mulți factori care le determină să aleagă Spania și Pontevedra, în special, pentru a acționa. În primul rând, ei nu primesc prea multe reproșuri penale chiar și atunci când sunt arestați.

Acestea tind să acționeze atunci când rezidenții nu sunt acasă, fără violență, cu un anumit grad de curățenie. Cunosc bine Codul Penal. De multe ori, aceștia își reglează conturile cu instanțele de judecată prin expulzarea din țară în locul unei pedepse cu închisoarea.

În plus, bandele criminale se concentrează pe teritoriul din sudul Galiciei, din cauza populației dispersate. Hoții profesioniști își selectează în prealabil țintele în căutarea unor case care, datorită aspectului lor, ar putea conține prada care îi interesează și care, în același timp, sunt, într-o anumită măsură, izolate de centrele principale. Este adevărat că unele dintre aceste rețele au funcționat în Vilagarcía, Vigo și Pontevedra, dar în principal, ca și în acest din urmă caz, ele optează pentru casele din mediul rural, cu mai puțini martori care le-ar putea da de gol.

 

Operațiunea Espinha

 

Cea mai recentă operațiune vine ca răspuns la alarma socială generată în ultimele săptămâni în localități precum Ponte Caldelas sau Cerdedo-Cotobade, sau chiar în unele case deja existente în municipiul Pontevedra.

Garda Civilă din A Coruña a fost cea care a clarificat ceea ce se întâmpla în cadrul operațiunii Espinha, cu arestarea a doi bărbați de naționalitate albaneză și a unei femei de origine română cu pașaport italian, acuzați de comiterea "mai multor infracțiuni" - nu se cunoaște numărul concret - în diferite părți ale provinciei A Coruña și Pontevedra, atât în nord (regiunea capitalei), cât și în sud, în zona Vigo.

Garda Civilă explică faptul că cei anchetați au sosit în Galicia pentru o campanie de două săptămâni în care intenționau să facă raiduri în cât mai multe locuințe și să sustragă o mare cantitate de bijuterii și aur, refuzând alte obiecte mai mari din cauza dificultăților de transport.

În urma investigațiilor, Institutul Armatei a reușit să restituie bijuteriile unui vecin din Ponte Caldelas și altuia din Vigo. Acum se caută proprietarii unei mari cantități de pradă care a fost găsită într-o ascunzătoare într-o zonă împădurită din Cabral, la periferia orașului Vigo.

În acest loc, cei cercetați nu numai că depozitau temporar obiectele furate, dar ascundeau și uneltele folosite pentru a pătrunde în casele pe care le aleseseră în prealabil pentru a le jefui. Bijuteriile proveneau din activitățile lor ilegale din ultimele trei zile, ceea ce arată activitatea infracțională frenetică a grupării care a fost destructurată.

 

Cooperarea poliției

 

Pentru a depista această ultimă celulă criminală, agenții au identificat un vehicul în regiunea Pontevedra, care avea să fie detectat ulterior în Vigo, punctul ales de hoți ca bază pentru acest val.

În ziua următoare, indivizii au comis două jafuri. Atunci alarma uneia dintre case a fost activată, iar sosirea rapidă a Poliției Naționale a permis arestarea unuia dintre suspecți, care se afla în interiorul mașinii așteptând.

În același timp, Garda Civilă a localizat ascunzătoarea menționată mai sus, astfel încât activitatea comună a celor două organisme a servit pentru a pune capăt, în mod foarte provizoriu, faptelor lor. Asta pentru că, așa cum se întâmplă de multe ori, instanța a ordonat eliberarea celor trei suspecți, un alt semn că aceste bande itinerante se joacă cu legislația spaniolă. Aceștia comit infracțiuni, recidivează și, când sunt eliberați din închisoare, își reiau activitățile ilegale, de obicei în alte părți ale lumii, conform presei străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel