Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania anunță împrumuturi de 110 miliarde de euro pentru 2021
WhatsApp
Redresarea PIB-ului Spaniei, care a început în trimestrul trei din 2020, a continuat cel mai probabil în acest trimestru, deoarece impactul celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus nu a fost atât de sever ca primul, a afirmat miercuri ministrul Economiei, Nadia Calvino, transmite Reuters.
sursa foto: Twitter

"Impactul celui de-al doilea val este mult mai redus decât ceea ce s-a întâmplat în perioada martie - aprilie 2020, ceea ce reprezintă o veste bună", a declarat Calvino, la o dezbatere în Parlament privind bugetul pe 2021.

Ţinta netă de împrumuturi a Guvernului în 2021 va fi de aproximativ 110 miliarde de euro, la fel ca în 2020, a adăugat ministrul spaniol al Economiei.

 

Veste bună pentru cetăţeni



Autorităţile de la Madrid se bazează pe fondurile UE pentru a demara planul de relansare din ianuarie 2021, a afirmat recent Calvino.

Fondul de redresare post-pandemie al UE este în valoare de 750 de miliarde de euro, din care 390 de miliarde vor fi accesate de statele membre ca subvenţii şi 360 de miliarde ca împrumuturi. Executivul de la Madrid se aşteaptă ca până în 2026 să obţină din acest fond împrumuturi şi subvenţii de 140 miliarde de euro. Comisia Europeană a recomandat guvernelor statelor membre să cheltuiască banii din pachetul de revenire pentru energie verde, transport şi investiţii în digitalizare.

În condiţiile în care Madridul va obţine toate fondurile europene prevăzute, PIB-ul ar putea creşte chiar cu 9,8% în 2021, a previzionat Ministerul Economiei.

 

Spania, avans istoric



Spania a raportat un avans istoric al economiei în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, după ce ridicarea în iunie a restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei a permis redresarea activităţii economice.

A patra economie a zonei euro a înregistrat o creştere de 16,7% în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, dar încă este cu 8,7% sub nivelul de anul trecut. Consumul, investiţiile şi exporturile au contribuit semnificativ la creşterea trimestrială a PIB-ului Spaniei, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INE).

În pofida redresării trimestriale, Guvernul de la Madrid se aşteaptă la un declin sever al economiei în 2020, de 11,2%, înainte de a reveni pe creştere în 2021, cu o expansiune de 7,2%.

În trimestrul doi din 2020, PIB-ul Spaniei a scăzut cu 17,8%, provocând cea mai severă recesiune înregistrată vreodată de economia ţării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel