Ministerul spaniol al Sănătății a raportat primele decese cauzate de o epidemie misterioasă de hepatită acută la copii. Joi, 4 august, autoritățile au anunțat că ambii copii, un băiat de 6 ani din Murcia și un bebeluș de 15 luni din Andaluzia, au murit după ce au fost supuși unui transplant de ficat.
Potrivit Ministerului Sănătății, dintre cele 46 de cazuri depistate în Spania, până în prezent a fost necesară efectuarea a trei transplanturi. A treia procedură a fost făcută unei fetițe de 3 ani din Aragon, care a răspuns bine la operație.
Ministerul a reasigurat publicul că, din cele 46 de cazuri depistate până în prezent, rezultatul clinic a fost pozitiv în 43 dintre ele. Cazurile ciudate, ale căror origini sunt necunoscute, au fost depistate la copii cu vârste cuprinse între 0 și 16 ani, mai mult de jumătate (60 la sută) dintre cazuri fiind la fete, potrivit datelor recente ale Ministerului Sănătății.
Cazurile de hepatită în rândul copiilor nu sunt însă izolate de Spania. Până la sfârșitul lunii iunie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) identificase 894 de cazuri suspecte de hepatită acută la copii în întreaga lume - dintre care 30 la sută au dus la tratament spitalicesc.
Până la 30 iunie, 473 de cazuri de hepatită acută au fost raportate în Europa în 21 de țări. Țările europene cu cele mai multe cazuri până în prezent sunt: Belgia (14), Italia (35), Portugalia (19), Spania (40) și Regatul Unit (268).
Majoritatea - 77 la sută - dintre cele mai grave infecții au fost înregistrate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între zero și cinci ani.
În Spania, Madridul a înregistrat cele mai multe cazuri până în prezent, cu 15. Urmează Catalonia (9); Galicia (5); Insulele Baleare (4); Castilla-La Mancha și Murcia (ambele cu 3 cazuri); Castilla y León și Andaluzia (2, fără a lua în calcul copilul care a murit), iar Aragon și Insulele Canare au avut câte un caz fiecare.
Primele cazuri raportate au început la începutul lunii ianuarie și, la fel ca tendința europeană mai largă, vârsta medie a cazurilor din Spania este foarte mică - 5,3 ani în medie, cu o vârstă medie de 4 ani - iar majoritatea (64,4 %) cazurilor au fost înregistrate în rândul fetelor tinere.
Hepatita este o inflamație a ficatului care poate împiedica funcționarea corectă a acestuia. Ea poate fi atât acută (pe termen scurt), cât și cronică (pe termen lung).
Până la începutul lunii august, nici OMS, nici agențiile medicale europene și nici Ministerul spaniol al Sănătății nu au putut spune în mod concludent ce se află în spatele creșterii numărului de cazuri în rândul copiilor.
Hepatita acută severă poate provoca icter, adică îngălbenirea pielii, dureri de stomac și vărsături.
Urina închisă la culoare, scaunele de culoare deschisă sau mâncărimile pielii pot apărea, de asemenea, ca simptome.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News