Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Grup de violatori, condamnaţi după proteste de amploare ale femeilor solidare cu victima
WhatsApp
Cea mai înaltă instanţă judiciară spaniolă a condamnat vineri definitiv la 15 ani de închisoare cinci bărbaţi acuzaţi de viol colectiv asupra unei tinere, un dosar care a declanşat o mobilizare feministă fără precedent în Spania şi care a determinat guvernul să ia în calcul modificarea Codului Penal astfel încât orice act sexual fără consimţământ explicit să fie considerat viol, transmite AFP, citat de Agerpres

Cei cinci bărbaţi din Sevilla, cu vârste între 27 şi 29 de ani, supranumindu-se ei înşişi "haita", au fost condamnaţi anul trecut la nouă ani de închisoare pentru delictul de "abuz sexual" asupra unei tinere madrilene de 18 ani, în timpul sărbătorilor de la San Fermin în vara lui 2016, agravat de "abuz de slăbiciune". Însă jucătorii nu au reţinut atunci acuzaţia de viol, pentru care Codul Penal spaniol menţionează că trebuie să existe "intimidare" sau "violenţă".

Ei au filmat scena şi, în plus, s-au lăudat pe WhatsApp cu fapta lor, dar fata a fost nevoită să explice la proces atitudinea ei pasivă ce rezultă din imagini. Mai mult, apărătorii celor cinci făptaşi au susţinut că victima - care anterior băuse sangria - a consimţit raporturile sexuale, întrucât nu a părut să se împotrivească.

 

Cazul a stârnit proteste de amploare în Spania

 

Verdictul dat de instanţă în 2018 şi repunerea celor cinci acuzaţi în libertate provizorie au condus la manifestaţii feministe de amploare în Spania, încă una fiind programată să se desfăşoare vineri în faţa Curţii Supreme, în pofida verdictului dat de aceasta împotriva celor cinci acuzaţi.

În urma recursului înaintat de acuzare şi de apărarea victimei, cei cinci magistraţi ai acestei instanţe au decis vineri că a existat infracţiunea de viol, întrucât ''succesiunea faptelor descrie o scenă autentică de intimidare, în care victima nu consimte în niciun moment cu actele sexuale realizate de acuzaţi''.

Procurorul, care ceruse 18 ani de închisoare pentru fiecare dintre cei cinci acuzaţi - dintre care unul este militar şi un altul agent civil -, a susţinut în faţa instanţei că victima a ''adoptat o atitudine de supunere, nu de consimţire''.

În schimb, avocatul apărării a cerut achitarea acuzaţilor, susţinând că a fost decizia tinerei de a întreţine relaţii sexuale cu cei cinci bărbaţi care nu şi-ar fi dat seama că ea nu a consimţit, întrucât nu a opus rezistenţă. Acelaşi avocat mai consideră că clienţii săi nu au avut parte de un ''proces corect'', pentru că ''societatea'' a cerul condamnarea lor prin manifestaţii răsunătoare.

În urma acestui caz, actualul guvern socialist spaniol intenţionează să modifice Codul Penal introducând noţiunea de consimţământ sexual explicit, după modelul Suediei, astfel că orice act sexual fără un acord clar va fi considerat viol.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel