În urmă cu două săptămâni, un șofer român de TIR a fost înjunghiat mortal de un atacator necunoscut într-o parcare de la marginea unei autostrăzi din nordul Franței, nu foarte departe de Calais. Bărbatul, care se afla în cursă cu soția lui, tot șofer profesionist, a coborât să verifice camionul noaptea în jurul orei 1.
„Am deschis ușa pe partea șoferului și deja l-am văzut cum venea plin de sânge pe lângă remorcă.
M-am dat jos din cabină, și am început să bat cu pumnii în toate camioanele ce erau acolo. Am zis că totuși poate cineva vorbește franceze și mă uitam la matricolă să văd poate e vreunul număr de Franța”, a povestit Liliana Condurache, soția șoferului ucis, potrivit Digi24.
Soția șoferului vorbește despre clipele de groază pe care le-a trăit atunci: nu știa limba pentru a suna la 112 și a coborât să ceară ajutor.
De teamă, niciun șofer de TIR nu a deschis cabina pentru a o asculta pe femeie. A găsit până la urmă pe cineva care a ajutat-o să cheme salvatorii, dar care când au ajuns era deja prea târziu: soțul ei decedase din cauza rănilor. De doi ani și jumătate făceau împreună acest traseu și spune că riscuri sunt la tot pasul.
„Anul trecut s-au bătut cu cuțitele. Nu contează că este în pădure, parcare securizată, cei care lucrează în lumea transporturilor crede același lucru: nu o să se rezolve nimic. Paznicii nu sunt în nicio parcare chiar dacă este securizată, atâta are - o cameră de luat vederi, dar asta, într-o parcare securizată în Franța găsești una la sute de kilometri”, mai spune Liliana.
Femeia spune că trebuie să își reia serviciul pentru a-și întreține familia, dar îi este teamă să se întoarcă.
Asociația „Voluntari în Europa” a inițiat o petiție adresată Parlamentului European, pentru a securiza zona prin care trece marfă de câteva miliarde de euro.
„E o problemă foarte veche, la care nimeni nu găsește o rezolvare. Sunt mai mult protejate drepturile emigranților decât drepturile șoferilor și ale transportatorilor. Să nu uităm că atunci când pătrunde migrantul camion și vandalizează marfa, o deteriorează, acea marfă este returnată și multă lume pierde din cauza asta”, a precizat Adriana Mureșan, președintele Asociației „Voluntari în Europa”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News