Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Serghei Lavrov susţine că ridicarea sancţiunilor face parte din negocierile de pace cu Ucraina, Kievul neagă
WhatsApp
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei este parte a negocierilor de pace cu Ucraina, însă negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak neagă acest lucru, relatează Reuters, titrează Agerpres.

"În prezent, delegaţiile rusă şi ucraineană discută de fapt zilnic prin videoconferinţă un draft de posibil tratat", a declarat Lavrov pentru agenţia chineză de ştiri Xinhua, potrivit unei relatări postate pe site-ul MAE rus sâmbătă.

"Agenda discuţiilor include, printre alte lucruri, chestiunea denazificării, recunoaşterea noilor realităţi geopolitice, ridicarea sancţiunilor, statutul limbii ruse", a spus Lavrov, fără a intra în amănunte.

Mihailo Podoliak a respins însă aceste afirmaţii, afirmând că Lavrov nu a participat nici măcar la o rundă de negocieri şi că Ucraina nu are nevoie de lecţii de "denazificare" sau privind utilizarea limbii ruse de la cei care au ocupat oraşele ucrainene.

În remarci citate de biroul preşedintelui Volodimir Zelenski, el a spus că "chestiunea sancţiunilor globale internaţionale împotriva Federaţiei Ruse nu este discutată deloc" în cadrul negocierilor Ucraina-Rusia.

Serghei Lavrov susţine că ridicarea sancţiunilor face parte din negocierile de pace cu Ucraina



"Ţine de toţi partenerii noştri, împreună cu Ucraina, să decidă ce doresc asupra sancţiunilor şi când", a adăugat el.

Zelenski a insistat după declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie că sancţiunile occidentale asupra Rusiei trebuie să fie întărite şi nu pot fi parte a negocierilor.

Kievul a avertizat vineri că discuţiile privind încheierea războiului, intrat acum în a treia lună, sunt în pericol să se prăbuşească.

Nu a mai existat o întâlnire faţă în faţă de la 29 martie, iar atmosfera a devenit încărcată din cauza acuzaţiilor ucrainene că trupele ruse au comis atrocităţi când s-au retras din zonele de lângă Kiev. Moscova a respins aceste acuzaţii.

"Suntem în favoarea continuării negocierilor, deşi sunt dificile", a mai spus Lavrov.

Paisprezece ucraineni, între care o femeie însărcinată, eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia

 

Paisprezece ucraineni, între care şi o femeie însărcinată, au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia, a anunţat sâmbătă Kievul, fără a dezvălui numărul ruşilor care au fost predaţi Moscovei, relatează AFP.

"Astăzi, am procedat la un nou schimb de prizonieri. Paisprezece dintre ai noştri se întorc acasă, şapte militari şi şapte civili. Una dintre femeile militar este însărcinată în cinci luni", a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, pe Telegram.

Într-un interviu acorda vineri BBC, Irina Vereşciuk a acuzat Rusia că a "deportat" un mare număr de civili de-a lungul frontierei şi că îi foloseşte ca "ostatici".

"Ei au capturat toţi aceşti ostatici - civili, femei, angajaţi ai consiliilor locale, pentru a încerca să-i folosească", a declarat ea. "Ştim că există peste o mie de ostatici acolo, între care aproape 500 de femei. Ştim că sunt în închisori şi în centre de detenţie provizorii la Kursk, la Briansk, la Riazan, la Rostov", a mai spus ea.

Irina Vereşciuk a vorbit şi despre dificultatea de a obţine eliberarea femeilor, potrivit Agerpres.

"Acum refuzăm să organizăm un schimb fără nicio femeie pe listă. Aşa încercăm într-un fel sau altul să ne salvăm femeile şi civilii", a precizat ea.

Mai multe schimburi de prizonieri au avut loc între Kiev şi Moscova după invadarea Ucrainei de către Rusia, care a început pe 24 februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel