Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Serghei Lavrov amenință Chișinăul: „E clar că Occidentul încearcă să facă din Republica Moldova o a doua Ucraina”
WhatsApp
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu la un post rusesc că Uniunea Europeană vrea să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraină”, spunând în același timp că Moldova încearcă să obțină cât mai multe avantaje de la Rusia, sub amenințarea că altfel se va alătura Uniunii Europene.

„Bineînțeles, (Occidentul) e clar că încearcă să facă din (Republica) Moldova o a doua Ucraina. Și o astfel de abordare consumeristă din partea conducerii actuale a Moldovei este foarte, foarte grăitoare, când spun: «Hai să începem acum aderarea la Uniunea Europeană și apoi vom vedea ce promisiuni ne fac ei acolo, poate vom decide să rămânem în Comunitatea Statelor Independente». Și alte declarații: «Rușii ar trebui să ne facă reducere la gaz, față de contractul semnat, și să ne amâne plățile»”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru postul rusesc NTV, citat de Digi24.

El a mai spus că ceea ce face Moldova este „extorcare”.

„Acest tip de cerșetorie, în mare parte extorcare, jucând pe ideea că dacă nu faceți cum vrem noi, mergem mai repede în Europa, și dacă faceți cum vrem noi, tot mergem, dar mai încet. Cam aceste tipuri de semnale cred, dar pot să vă asigur că mare parte a cetățenilor din Republica Moldova înțeleg perfect (jocul - n.r.). Cu atât mai mult cei din Transnistria și, mai ales, cei din Găgăuzia. Și foarte dur lucrează Uniunea Europeană, forțând aceste țări care încă nu sunt nici candidate (la UE - n.r.) să deschidă al doilea front”, a mai spus Lavrov.

 

Emmanuel Macron: „Trebuie să susţinem Republica Moldova”

 

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat miercuri, în timpul vizitei în România, că sunt necesare mesaje de susţinere pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova, ţară „destabilizată de mişcări politice separatiste şi de numărul mare de refugiaţi” pe care îl primeşte pe teritoriul său.

„Trebuie să trimitem un mesaj de susţinere către Ucraina, în acest moment critic. Să considerăm şi situaţia Moldovei, ţară vecină, în care mă voi deplasa astăzi. Trebuie să o susţinem, pentru că este destabilizată de mişcări politice separatiste şi de numărul mare de refugiaţi pe care îl primeşte cu generozitate pe solul său. Reprezentanţii organizaţiilor umanitare mă vor însoţi”, a spus Macron.

 

Emmanuel Macron i-a adus un omagiu poetului Mihai Eminescu în timpul vizitei la Chişinău

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat miercuri, 15 iunie, în vizită în Republica Moldova, a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Chişinău, alături de preşedinta Maia Sandu.

„După discuţia oficială de la Reşedinţa de stat, am ţinut să-i arăt domnului preşedinte Macron viaţa din oraşul nostru. Am schimbat câteva cuvinte cu trecătorii în parcul central. Ne-am oprit pe Aleea Clasicilor, alături de liderul francez, ca să depunem flori la bustul lui Mihai Eminescu, cinstind memoria poetului în ziua ce marchează aniversarea morţii sale”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

A fost prima vizită în Republica Moldova a preşedintelui Emmanuel Macron şi prima vizită a unui lider francez din ultimii 24 de ani.

Cu această ocazie, preşedinta Maia Sandu a cerut sprijinul Franţei pentru cererea Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană. „Contăm pe faptul că statele membre ale UE vor susţine demersul nostru, la summit-ul Consiliului Uniunii Europene de săptămâna viitoare, oferindu-ne astfel şansa să rămânem parte a lumii libere”, a scris Maia Sandu în postarea sa.

La finalul vizitei, Emmanuel Macron a postat un mesaj în limba română în care a mulţumit Republicii Moldova pentru primirea călduroasă, conform unimedia.info.

„Poporului Republicii Moldova, locuitorilor Chişinăului: vă mulţumesc pentru primirea călduroasă. Vom acţiona pentru a consolida şi mai mult relaţia dintre Franţa şi Uniunea Europeană cu Republica Moldova. Avem multe lucruri în comun şi multe de făcut împreună! Pe curând”, a scris Macron.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel