Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Senatul american interzice angajaţilor federali să instaleze TikTok pe dispozitivele guvernului
WhatsApp
Senatul Statelor Unite a adoptat miercuri seară un proiect de lege care le interzice angajaţilor federali să folosească aplicaţia TikTok pe dispozitivele din proprietatea guvernului, transmite Reuters.

Proiectul mai trebuie aprobat de Camera Reprezentanţilor, înainte de a merge la preşedintele Joe Biden spre promulgare. Camera Reprezentanţilor ar trebui să voteze proiectul Senatului înainte de încheierea actualei sesiuni a Congresului, aşteptată săptămâna viitoare.

Decizia camerei superioare este cea mai recentă acţiune represivă a legislatorilor americani împotriva unor companii chineze, pe fondul temerilor că Beijingul le-ar putea folosi pentru a spiona americani.

Votul Senatului intervine după ce Dakota de Nord şi Iowa s-au alăturat numărului în creştere de state americane care au interzis TikTok pe dispozitivele guvernului din cauza îngrijorărilor că de pe acestea ar putea fi transferate date guvernului chinez.

Multe agenţii federale, printre care Departamentul Apărării, cel al Securităţii Interne şi Departamentul de Stat, au interzis deja TikTok pe dispozitivele guvernamentale. 'TikTok este un risc de securitate major pentru Statele Unite şi nu îşi are locul pe dispozitivele guvernului', a declarat anterior senatorul republican Josh Hawley, care a iniţiat proiectul în 2021.

Compania ByteDance, care deţine TikTok, a declarat că aceste preocupări sunt în mare parte alimentate de dezinformări şi că este dispusă să se întâlnească cu decidenţi politici pentru a discuta despre practicile companiei.

Senatorul republican Marco Rubio a prezentat marţi un proiect legislativ bipartizan de interzicere totală a TikTok în SUA, care ar bloca toate tranzacţiile de pe orice companie de social media din sau aflată sub influenţa Chinei sau a Rusiei

TikTok, în vizorul FBI

 

Aplicaţia TikTok, deţinută de chinezi, ridică probleme de securitate naţională, a declarat directorul FBI, Chris Wray, semnalând riscul ca guvernul chinez să folosească aplicaţia de partajare de videoclipuri pentru a influenţa utilizatorii sau pentru a le controla dispozitivele.

„Avem preocupări legate de securitatea naţională în legătură cu TikTok”, a declarat Wray în faţa membrilor Comisiei pentru Securitate Internă din Camera Reprezentanţilor, în cadrul unei audieri privind ameninţările la nivel mondial, potrivit unui transcript al CNBC.

Printre riscuri se numără „posibilitatea ca guvernul chinez să folosească (TikTok) pentru a controla colectarea de date despre milioane de utilizatori sau pentru a controla algoritmul de recomandare, care ar putea fi folosit pentru operaţiuni de influenţare”, a declarat Wray în faţa parlamentarilor americani.

TikTok susține că nu stochează datele utilizatorilor

 

Beijingul ar putea, de asemenea, să folosească populara aplicaţie, deţinută de ByteDance, pentru a „controla software-ul de pe milioane de dispozitive”, oferindu-i posibilitatea de a „compromite din punct de vedere tehnic” aceste dispozitive, a adăugat el.

TikTok a susţinut că nu stochează datele utilizatorilor americani în China, unde legea permite guvernului să oblige companiile să predea informaţii interne.

Wray a declarat că legea în sine este „un motiv suficient pentru a fi extrem de îngrijorat”.

Administraţia Biden s-ar afla în discuţii cu TikTok pentru a-i permite să continue să opereze în SUA cu măsuri de securitate mai stricte, potrivit The New York Times.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel