Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Senatul american a adoptat proiectul de lege care deschide calea către interzicerea TikTok
WhatsApp
Senatul american a votat cu o largă majoritate în favoarea unei legi care ar interzice TikTok în Statele Unite dacă proprietarul său, firma chineză de tehnologie ByteDance, nu reușește să renunțe la populara aplicație de videoclipuri scurte în următoarele nouă luni până la un an.
SUA vrea să interzică TikTok (Foto: Freepik)

Impulsionat de îngrijorările larg răspândite în rândul legislatorilor americani că China ar putea accesa datele americanilor sau să-i supravegheze cu ajutorul aplicației, proiectul de lege a fost adoptat sâmbătă de Camera Reprezentanților a SUA, iar președintele american Joe Biden a declarat că îl va promulga miercuri.

"Ani de zile am permis partidului comunist chinez să controleze una dintre cele mai populare aplicații din America, ceea ce a fost periculos de miop", a declarat senatorul Marco Rubio, principalul republican din Comisia pentru Informații. "O nouă lege va impune proprietarului său chinez să vândă aplicația. Aceasta este o mișcare bună pentru America".

Întrebat despre votul din Senat, Ministerul chinez de Externe a făcut miercuri referire la comentariile pe care ministerul le-a făcut în martie, când Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de lege similar.

La vremea respectivă, ministerul a criticat legislația, susținând că "deși SUA nu a găsit niciodată dovezi că TikTok reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA, nu a încetat niciodată să meargă după TikTok".

Bătălia de patru ani asupra TikTok, care este folosit de 170 de milioane de persoane în Statele Unite, este doar un front în războiul dintre Washington și Beijing pe tema internetului și a tehnologiei. Săptămâna trecută, Apple AAPL.O a declarat că Beijingul i-a ordonat să elimine WhatsApp și Threads de la Meta Platforms META.O din App Store în China, din cauza preocupărilor legate de securitatea națională chineză.

TikTok urmează să conteste proiectul de lege pe baza Primului Amendament, iar utilizatorii TikTok sunt, de asemenea, așteptați să acționeze din nou în justiție. Un judecător american din Montana a blocat în noiembrie o interdicție de stat privind TikTok, invocând motive de libertate de exprimare.

Uniunea Americană pentru Libertăți Civile a declarat că interzicerea sau solicitarea de dezinvestire a TikTok ar "crea un precedent global alarmant pentru un control guvernamental excesiv asupra platformelor de social media". ...Dacă Statele Unite interzic acum o platformă deținută de străini, acest lucru va invita alte țări să ia măsuri de copiere".

TikTok, care spune că nu a împărtășit și nu va împărtăși datele utilizatorilor americani cu guvernul chinez, nu a comentat imediat, dar le-a spus angajaților că va merge rapid în instanță pentru a încerca să blocheze legislația"

Senatul a votat cu 79 la 18 în favoarea proiectului de lege

 

"Acesta este începutul, nu sfârșitul acestui lung proces", a transmis TikTok angajaților sâmbătă, într-un e-mail, transmite Reuters.

Senatul a votat cu 79 la 18 în favoarea proiectului de lege, care a fost atașat la o măsură care prevede acordarea unui ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari, în principal militar, pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Directiva de dezinvestire a TikTok a obținut aprobarea rapidă după ce a fost introdusă cu doar câteva săptămâni în urmă.

În 2020, președintele de atunci, Donald Trump, a fost blocat de instanțe în încercarea sa de a bloca TikTok și WeChat, o unitate a Tencent 0700.HK, deținută de chinezi, în Statele Unite.

Cu toate acestea, este probabil ca noua legislație să ofere administrației Biden o bază legală mai puternică pentru a interzice TikTok dacă ByteDance nu reușește să renunțe la această aplicație, spun experții.

În cazul în care ByteDance nu reușește să se desprindă de TikTok, magazinele de aplicații operate de Apple, GOOGL.O Google de la Alphabet și alții nu ar putea oferi în mod legal TikTok sau furniza servicii de găzduire web pentru aplicațiile controlate de ByteDance sau pentru site-ul web al TikTok.

Proiectul de lege ar oferi, de asemenea, Casei Albe noi instrumente pentru a interzice sau a forța vânzarea altor aplicații deținute de străini pe care le consideră amenințări la adresa securității.

Senatorul democrat Ron Wyden s-a declarat îngrijorat de faptul că proiectul de lege "oferă o autoritate largă de care o viitoare administrație ar putea abuza pentru a încălca drepturile americanilor prevăzute de Primul Amendament".

ByteDance va avea la dispoziție 270 de zile pentru a renunța la operațiunile TikTok din SUA

 

Odată ce proiectul de lege va fi promulgat, ByteDance va avea la dispoziție 270 de zile pentru a renunța la operațiunile TikTok din SUA, cu o posibilă prelungire de trei luni dacă există semne că o înțelegere progresează.

Senatorul democrat Ed Markey a declarat că ar fi greu, dacă nu imposibil, ca ByteDance să renunțe la această activitate până la începutul anului 2025, adăugând că o vânzare ar fi una dintre cele mai complicate și mai costisitoare tranzacții din istorie, necesitând luni, dacă nu chiar ani, de due diligence.

"Ar trebui să fim foarte clari cu privire la rezultatul probabil al acestei legi. Este de fapt doar o interdicție a TikTok", a spus el. "Cenzura nu este ceea ce suntem noi ca popor. Nu ar trebui să minimalizăm sau să negăm acest compromis".

Proiectul de lege ar putea fi, de asemenea, o problemă în campania prezidențială din noiembrie, candidatul republican la președinție Trump îndemnându-i pe tinerii alegători să ia în considerare o posibilă interzicere a TikTok.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel