Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șeful uzinei Zaporojia nu se va întoarce la locul de muncă după răpire, spune AIEA
WhatsApp
Șeful centralei nucleare Zaporojia (ZNPP) din Ucraina, ocupată de Rusia, care a fost reținut în weekend în ceea ce Ucraina a numit un act de teroare rusesc, nu se va întoarce la acest post, a declarat marți organismul de supraveghere nucleară al ONU.

Ucraina a declarat că o patrulă rusă l-a reținut vineri pe Ihor Murashov în timp ce se deplasa de la cea mai mare centrală nucleară din Europa către orașul Enerhodar, unde locuiesc mulți dintre angajații centralei.

Personalul ucrainean continuă să opereze centrala în condiții care, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, pun în pericol siguranța.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat luni că Murashov a fost eliberat, fără a preciza dacă și când se va întoarce la centrală. 

"AIEA înțelege că domnul (Ihor) Murashov se află acum împreună cu familia sa pe teritoriul controlat de Ucraina și nu își va continua atribuțiile la ZNPP", a precizat marți AIEA într-o declarație. "Nu este încă clar cine îl va înlocui în acest rol", conform Reuters.

 

Există diverse amenințări la adresa siguranței uzinei

 

Sâmbătă târziu, AIEA a declarat că detenția sa a pus un stres suplimentar asupra personalului deja tensionat al centralei.

"Absența sa de la serviciu în acest mod are, de asemenea, un impact imediat și grav asupra procesului de luare a deciziilor pentru asigurarea siguranței și securității centralei", a declarat atunci agenția.

Există diverse amenințări la adresa siguranței uzinei, inclusiv bombardamente pe care Rusia și Ucraina și le-au atribuit reciproc. Grossi urmează să se deplaseze la Kiev și la Moscova în cursul acestei săptămâni în încercarea de a stabili o zonă de protecție în jurul centralei pentru a reduce riscul unui accident catastrofal.

Vezi și

Directorul general al centralei nucleare din Zaporojie a fost răpit de o patrulă rusă - Energoatom

 

Directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub ocupație rusă, a fost răpit de o patrulă rusă, a anunțat sâmbătă Energoatom, agenția de stat care se ocupă de centrală.

Ihor Murashov a fost reținut în timp ce se îndrepta de la cea mai mare centrală nucleară din Europa către orașul Energoatom, vineri, în jurul orei 16.00 (1300 GMT), a precizat compania într-un comunicat.

"A fost scos din mașină și, cu ochii legați la ochi, a fost condus într-o direcție necunoscută", a precizat aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel