Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Seceta a pârjolit terenurile și a secat râurile din Europa
WhatsApp
De la rezervoare și lacuri secate în Italia, Franța ori Spania, la fluvii devenite impracticabile, o secetă devastatoare afectează jumătate din continentul european.

Fenomenul lovește economiile europene, oricum în stare fragila, impune restricții privind accesul la apă, amenință vietățile acvatice și provoacă incendii nimicitoare, informează Știrile PRO TV. În această vară, Europa a pierdut deja 660.000 de hectare, un record din 2006 încoace, de când se înregistrează date privind incendiile de vegetație.

Mai mult, pârjolul nu s-a limitat la ţările din zona mediteraneană, ca până acum, ci a lovit și alte zone, precum Germania ori Slovenia.

Din România până în Germania și din Italia până în Marea Britanie, seceta a pârjolit terenurile și a secat râurile și fluviile.

Dr. Bastian Klein, expert în domeniul previziunilor de la Institutul Federal German de Hidrologie: „În acest moment, nivelul râului Kaub este de 40 de cm, în loc de 150 de cm și probabil va mai scădea”.

 

Nivelul Rinului a scăzut drastic

 

În Bingen, Germania, față de limita normală de 2.80 m, nivelul Rinului a ajuns astăzi la doar 32 de centimetri, cu 5 mai puțini decât ieri. Sub 40 de centrimetri nu mai pot naviga vasele care transportă cărbuni ori petrol. Nici ambarcațiunile concepute pentru ape mici nu mai pot circula.

În combinație cu temperaturile excesive, apa mică duce la un nivel scăzut al oxigenului, iar peștii mor cu miile.

În Marea Britanie, guvernul a decretat oficial secetă în cea mai mare parte a țării și milioane de oameni nu mai au voie să-și ude grădinile. Interdicția planează asupra altor 15 milioane, care locuiesc în împrejurimile Londrei.

Cel mai mult au de suferit culturile de cereale și legume, dar și cirezile de vite ori turmele de oi.

 

Secetă istorică în nordul Italiei

 

În sudul Spaniei, provincia Malaga dispune de rezervorul Vinuela, lung de 6 kilometri și adanc de 100 de metri. În prezent are doar 12% din volumul normal de apă.

În toată regiunea, fermierii au sacrificat sute de pomi de mango și avocado, pentru că nu există apă suficientă pentru toți. Foarte afectate sunt și livezile de măslini și de citrice.

Și nordul Italiei se confruntă cu o secetă istorică. Turiştii care au venit la lacul Garda, cel mai mare din ţară, au avut o surpriză neplacută.

Turismul este lovit dur și în Franța. Regiunile Var și Provence erau raiul iubitorilor de sporturi nautice, de pildă canotaj și rafting.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel