Poliția Financiară din localitatea italiană Catanzaro, în colaborare cu alte autorități de control, a confiscat o cantitate semnificativă de ulei de măsline falsificat, care era vândut sub denumirea de „ulei extravirgin bio”, dar care, în realitate, era de o calitate mult inferioară. Intervenția, parte a unei operațiuni ample de protejare a Made in Italy și a siguranței alimentare, a dus la confiscarea a 180 de chintale (18 tone) de ulei, cu o valoare estimată la peste 200.000 de euro.
Potrivit publicației Fanpage, investigațiile au fost coordonate de Poliția Financiară Catanzaro, cu sprijinul Fiamme Gialle din Barletta-Andria-Trani și al Inspectoratului Central pentru Protecția Calității și Reprimarea Fraudei la Produsele Agroalimentare (ICQRF) din cadrul Ministerului Agriculturii. Acestea au început în urma unor controale amănunțite asupra a două companii, una din Catanzaro și cealaltă din provincia Barletta-Andria-Trani.
Inspectorii au analizat registrele electronice de producție și datele înregistrate în Sistemul Național de Informații Agricole (Sian), comparând calitatea produsului declarat cu cea reală. La una dintre companii s-au descoperit loturi de ulei care nu îndeplineau standardele unui ulei extravirgin organic, produsul fiind livrat parțial către firma din Barletta-Andria-Trani.
Analizele chimice și organoleptice au dezvăluit că uleiul pretins a fi extravirgin bio era, de fapt, de calitate inferioară. O parte din acesta era ulei virgin, în timp ce o cantitate semnificativă, evaluată la 4.500 de kilograme, era ulei lampant* – un produs necomestibil, cu un grad ridicat de aciditate și potențial dăunător sănătății.
În urma acestor constatări, autoritățile au confiscat trei rezervoare care conțineau 17.900 de kilograme de ulei falsificat.
Proprietarul firmei din Catanzaro a fost denunțat la Parchetul din Catanzaro, fiind acuzat de înșelăciune în comerț și de vânzarea unor produse alimentare falsificate sub denumirea de autentice.
Această operațiune scoate în evidență importanța controalelor stricte pentru protejarea consumatorilor și a imaginii produselor Made in Italy, mai scrie sursa citată.
Nota redacției: Uleiul de măsline "Lampante" este pentru italieni uleiul de măsline de cea mai proastă calitate. Uleiurile lampante au multă aciditate, un gust și un miros foarte neplăcut care fac imposibilă consumul lor. Numele său provine de fapt de la utilizarea tradițională ca combustibil în lămpile cu ulei. Comercializarea acestui tip de ulei este interzisă. Pentru a fi consumat, acesta trebuie obligatoriu să treacă printr-un proces de rafinare.
-------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News