Acesta este primul mare post din noul an bisericesc și totodată ultimul post al anului civil, având o durată de 40 de zile și culminând în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Tradiția postului este una deosebită în Biserica Ortodoxă, caracterizată prin moderație, dar și prin momente de bucurie spirituală, marcată prin colinde și rugăciuni.
Postul Crăciunului are un rol esențial în pregătirea sufletului și trupului pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, oferind credincioșilor ocazia de a se concentra pe purificarea sufletului și pe apropierea de Dumnezeu. În această perioadă, tradițiile religioase sunt menținute cu strictețe, iar abstinența de la „mâncărurile de dulce” – carne, lactate și ouă – este o practică comună.
Rugăciunile dedicate Nașterii Mântuitorului, sunt rostite în această perioadă și simbolizează bucuria și purificarea spirituală.
Spre deosebire de Postul Paștelui, considerat mai aspru, Postul Crăciunului este mai permisiv, având dezlegarea la pește în anumite zile. Acest lucru simbolizează blândețea acestui post și bucuria pregătirii pentru Nașterea Domnului.
Zilele cu dezlegare la pește sunt stabilite după datini și includ mai multe sărbători religioase din luna noiembrie și decembrie.
Joi, 21 noiembrie (Intrarea în Biserică a Maicii Domnului)
Sâmbătă, 23 noiembrie
Duminică, 24 noiembrie
Luni, 25 noiembrie
Sâmbătă, 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României)
Duminică, 1 decembrie
Marți, 3 decembrie
Joi, 5 decembrie
Vineri, 6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae)
Sâmbătă, 7 decembrie
Duminică, 8 decembrie
Joi, 12 decembrie
Sâmbătă, 14 decembrie
Duminică, 15 decembrie
În perioada Postului Crăciunului, slujbele religioase au un caracter deosebit. Pe lângă serviciile obișnuite, preoții pun accentul pe colinde și rugăciuni care pregătesc sufletul pentru marele praznic al Nașterii Mântuitorului. Colindele, de la cele vechi și autentice până la cele specifice fiecărei zone geografice, sunt parte integrantă a ritualului religios din această perioadă. Ele sunt menite să trezească bucuria și speranța în inimile credincioșilor, conectându-i la esența spirituală a Crăciunului.
Conform tradiției, aceste colinde au rolul de a înălța sufletul și de a aduce o stare de purificare, transformându-l pe fiecare credincios într-un vestitor al Nașterii Domnului. În acest mod, perioada postului este privită nu doar ca o perioadă de abținere, ci și ca o sărbătoare a credinței și a solidarității comunitare.
Rânduit de Biserica Ortodoxă cu scopul de a-i pregăti pe credincioși pentru sărbătoarea Nașterii lui Hristos, Postul Crăciunului amintește creștinilor de așteptarea milenară a lui Mesia, trăită de generații întregi din Vechiul Testament. Practicile de post și rugăciune din această perioadă sunt modalități prin care credincioșii se unesc în spirit și în credință, reflectând asupra vieții lor și asupra relației cu Dumnezeu.
Astfel, Postul Crăciunului este o perioadă de reflecție și purificare interioară, permițând credincioșilor să întâmpine Nașterea Domnului cu sufletele curate și pline de speranță. Colindele și rugăciunile cântate în această perioadă reamintesc oamenilor de valorile creștine și le aduc o alinare sufletească, pregătindu-i pentru bucuria Crăciunului.
Încheierea postului, pe 24 decembrie, marchează trecerea la marea sărbătoare a Nașterii Domnului, simbolizând lumina și speranța venită pe lume prin Hristos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News