Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Scandal de corupție în Spania. Un fost ministru e acuzat că a luat șpagă pentru a facilita contracte de achiziţii de măşti în timpul pandemiei
WhatsApp
Fostul ministru spaniol al transporturilor Jose Luis Abalos este forțat să demisioneze din funcția de parlamentar, în urma unui scandal legat de achiziția de măști în pandemie. 
Foto ILUSTRATIV

Partidul socialist spaniol (PSOE), aflat la guvernare, i-a dat termen 24 de ore fostului ministru al transporturilor Jose Luis Abalos pentru a demisiona din Camera Deputaţilor după ce asistentul său a fost arestat sub suspiciunea de primire de mită pentru a facilita contracte de achiziţii de măşti în timpul pandemiei de COVID, transmit Reuters şi AFP.

Deşi Abalos, ministru între 2018 şi 2021, nu a fost acuzat de vreo infracţiune, PSOE consideră că el poartă 'responsabilitatea politică', a explicat Esther Pena, o purtătoare de cuvânt a partidului, într-o conferinţă de presă la Madrid.

Abalos a declarat în weekend la postul de televiziune La Sexta că nu are niciun amestec şi nu intenţionează să demisioneze.

Cotidianul Publico de luni îl citează pe Abalos spunând că va demisiona de la preşedinţia comisiei parlamentare pentru afaceri interne, dar se gândeşte încă dacă să renunţe la mandatul de deputat.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe asistentul personal al lui Abalos, Koldo Garcia, că a acţionat ca intermediar, în schimbul unor comisioane, între guvern şi compania Soluciones de Gestion y Apoyo a las Empresas SL, înfiinţată în 2017 pentru a furniza generatoare electrice.

Procurorii îl acuză că a primit comisioane după ce a ajutat compania să câştige contracte de achiziţii de măşti pentru porturile spaniole şi compania feroviară de stat ADIF, printre altele, în timp ce Abalos era ministru al transporturilor.

Conform plângerii formulate de parchetul special anticorupţie, Koldo Garcia a cumpărat trei apartamente între 2020 şi 2022 în staţiunea Benidorm (sud-est), dintre care unul pe numele fiicei sale în vârstă de numai 2 ani.

Dezvăluirile despre presupusa sa îmbogăţire personală ţin de o săptămână prima pagină a jurnalelor în Spania.

Abalos a fost mulţi ani un membru important al cercului apropiat al prim-ministrului Pedro Sanchez şi unul din puţinii care i-au rămas fideli după ce a fost înlăturat de la şefia PSOE în 2016 în urma unor rezultate electorale dezastruoase.

Reales secretar general în 2017, Sanchez l-a numit pe Abalos numărul 3 al partidului şi ulterior ministru al transporturilor în 2018.

Scandalul este cu atât mai stânjenitor pentru Sanchez cu cât intervine la începutul unei legislaturi complicate de fragilitatea majorităţii sale, dependentă de separatiştii catalani.

Pentru a 'înlătura orice îndoieli' privind acuzaţiile de îmbogăţire din contracte în pandemie, PSOE a anunţat că va propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel