Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sat românesc, în presa internațională: Toți tinerii au plecat în Italia
WhatsApp
Cunoscuta publicație Politico a dedicat un amplu material unui sat românesc, acolo unde, imediat după revoluția din '89, o parte covârșitoare a tinerilor a plecat în Italia. 

Publicația menționează că tinerii români au plecat în Italia pentru un trai mai bun dar au ales această țară datorită limbii foarte asemnătoare, dar și a climei prietenoase. 

Iată traducerea unei părți a articolului: 

La fel ca mulți alți români, oamenii din satul Întorsura au început să se mute în străinătate imediat după încheierea regimului comunist. La începutul anilor 1990, tinerii au abadonat satul și au plecat la muncă în Italia, acolo unde limba și vremea sunt similare. De când România a aderat la UE în urmă cu zece ani, plecările s-au intensificat, multe persoane din Întorsura trăind și lucrează acum în Italia, în Regatul Unit și în Germania.

Cei mai mulți dintre locuitorii satului, care se află pe un deal acoperit de podgorii și pășuni din sud-vestul țării, sunt bătrâni care supraviețuiesc datorită pensiilor, ajutoarelor sociale sau banilor trimiși din partea rudelor din străinătate.

"La fiecare trei case locuite, există una abandonată", a declarat Marian Cioi, primarul satului. 

Populația din Întorsura a scăzut cu o cincime în ultimul deceniu și jumătate, deoarece locuitorii în vârstă mor și cei mai tineri se mută în străinătate. Satul a avut 1.786 de locuitori în 2002 și acum are 1.470, potrivit cifrelor furnizate de Cioi. Numerele scad in fiecare an, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel