Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Presa internațională ia la bani mărunți “Scriitorii din închisori”
WhatsApp
Jurnaliștii de la The Guardian scriu despre șmecherii din România, eliberați din închisori graţie cărţilor publicate.

Mogulul Dan Voiculescu, unul dintre cei mai bogați oameni din România, a fost condamnat în august 2014 la 10 ani de închisoare. De atunci, a scris nu mai puțin de 8 lucrări științifice. Jurnaliștii britanici sunt sceptici în privința motivației academice și pun zelul scriitoricesc pe seama legii care permite reducerea pedepsei.

 

Fenomenul cărţilor cu caracter stiinţific scrise pentru ca diferiţi politicieni sau oameni de afaceri să-şi reducă 30 de zile din pedeapsă a ajuns și în presa internațională, scrie Hotnews.ro. Potrivit jurnaliştilor de la The Guardian acest lucru a ajuns să fie "o portiţă în lupta anti-corupţie" din România.

 

Conform administraţiei penitenciarelor, 415 lucrări ştiinţifice au fost scrise în închisoare din 2013 până la data de 9 decembrie 2015. Prin comparaţie, în anul 2012, au fost semnalate doar 7 lucrări ştiinţifice.

 

În luna iunie, Universitatea Bucureşti a declarat că urmează să formeze o comisie de experţi pentru a analiza dacă o carte scrisa de Copos a fost plagiată, dar până în acest moment nu a fost luată nicio decizie.


În total, George Copos a scris cinci cărţi în 400 de zile în închisoare, Gigi Becali a scris două, fostul deputat Nicolae Vasilescu a scris nouă cărţi din 2014 iar Dinel Staicu a scris sapte cărţi într-o perioadă similară.


"Nimeni nu verifică valoarea ştiinţifică a carţilor sau dacă ar avea timp să scrie cărţile. Oamenii scriu opt, nouă, zece cărţi fără valoare ştiinţifică dar tot îţi pot reduce pedeapsa. Asta afectează indirect lupta anticorupţie" a declarat Laura Codruta Kovesi.​

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel