Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sâmbătă sunt Moșii de Iarnă. Ce dau de pomană românii de sâmbăta morților. Tradiții care trebuie respectate cu sfințenie
WhatsApp
Sâmbătă sunt Moșii de Iarnă. Ce dau de pomană românii de sâmbăta morților. Tradiții care trebuie respectate cu sfințenie. În fiecare an, în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, credincioşii români prăznuiesc Moșii de Iarnă, participă la Sfânta Liturghie, urmată de Slujba Parastasului pentru cei adormiți. Credincioii duc ofrande în amintirea lor. Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.
mosii de iarna

Sâmbătă sunt Moșii de Iarnă. Ce dau de pomană românii de sâmbăta morților. Tradiții care trebuie respectate cu sfințenie. Se spune că sufletele rudelor și prietenilor care au trecut de ultimul hotar al vieții pământești vin pe pâmânt şi se „hrănesc“ cu mireasma bucatelor pregătite de cei dragi. Obiceiul cere ca în această zi să se dea de pomană plăcinte, vin, colivă, colaci, fructe, mâncare caldă, precum şi lumânări aprinse. În unele zone se mai împart plăcinte cu brânză, produse lactate, sarmale, răcituri, piftie, colaci cu miere şi nuci.

În ziua praznicului se aduc la biserică, spre a fi sfinţite, coliva, prescurea şi o sticlă cu vin. Trebuie să fie sfințite vasele cu mâncare sau pachetele cu alimente pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire săracilor din biserică, vecinilor, dar și persoanelor sărmane întâlnite la cimitir ori pe stradă.

Sâmbătă sunt Moșii de Iarnă. Ce dau de pomană românii de sâmbăta morților. Tradiții care trebuie respectate cu sfințenie. Pentru că sufletele morţilor coboară pe pământ, oamenii au obiceiul să ofere de pomană mâncare gătită. Se spune că cei decedaţi se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte. În memoria rudelor și prietenilor care au trecut de ultimul hotar al vieții pământești trebuie să fie îngrijite mormintele, iar de la căpătâiul lor să nu lipsească Sfânta Cruce, candela și florile proaspete. Întrucât ziua Moşilor de Iarnă este cunoscută şi ca Sâmbăta piftiilor, credincioșii mănâncă piftii sau răcituri, iar dacă mai rămân, a doua zi sunt aruncate, pentru a preveni apariţia frigurilor în timpul verii.

[citeste si]

G Ad:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
29 mar 2021, 12:46
Crossuri parteneri
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCNews.ro
22 ian 2022, 15:31
DCMedical.ro
22 ian 2022, 16:43
DCBusiness.ro
22 ian 2022, 19:16
DefenseRomania.ro
21 ian 2022, 14:36
DCBusiness.ro
22 ian 2022, 19:16
DefenseRomania.ro
21 ian 2022, 14:36
DCNews.ro
22 ian 2022, 15:31
DCMedical.ro
22 ian 2022, 16:43
Spectacola.ro
22 ian 2022, 16:13
Spectacola.ro
22 ian 2022, 16:13