Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia, acuzată de Ucraina de „crime de război“. Curtea de la Haga începe astăzi procesul
WhatsApp
Curtea Internațională de Justiție de la Haga începe, astăzi, procesul deschis de Ucraina cu privind acțiunile militare ale Rusiei. În cadrul acestei reuniuni, Curtea Penală Internațională urmează să stabilească următorii pași pentru stabilirea și evaluarea infracțiunilor de care este acuzată Rusia de către Ucraina.  

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga se va reuni pentru prima dată astăzi pentru a investiga crimele de război comise de Rusia în timpul agresiunii sale împotriva Ucrainei.

Un membru al Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații din Rada Supremă a Ucrainei, Fedor Venislavski, a declarat acest lucru într-un maraton televizat: "Astăzi, știm deja, va fi primul pas pentru a da o evaluare juridică a crimelor de război ale Federației Ruse în cadrul comunității internaționale. Există mai multe procese paralele care pot fi folosite ca o evaluare a crimelor Rusiei și ale conducerii sale pe teritoriul Ucrainei", a declarat deputatul.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga începe, astăzi, procesul deschis de Ucraina cu privind acțiunile militare ale Rusiei

 

El a reamintit că Tribunalul Penal Internațional examinează crimele de război: "Astăzi are loc prima întâlnire pentru a trasa pașii ulteriori pentru stabilirea și evaluarea infracțiunilor, pregătirea procesului propriu-zis. CPI se ghidează după Statutul de la Roma. Din nefericire, Ucraina a recunoscut că Statutul de la Roma nu este conform cu Constituția. În acest moment, Rada Supremă, Biroul Președintelui și Ministerul Justiției lucrează la un pachet de documente care va permite ratificarea foarte rapidă a Statutului de la Roma", a explicat Venyslavskyy.

El a subliniat că crimele de război nu se prescriu, iar cei care dau ordine criminale și cei care le execută vor fi urmăriți pe teritoriul oricărei țări care a ratificat Trattul de la Roma (adică aproape toate țările din Europa și din lumea civilizată).

"Vom obține rezultatul în câteva luni, un an sau chiar câțiva ani, pentru că este o activitate foarte minuțioasă. Dar rezultatul îl vom obține sub forma unor verdicte concrete ale Curții Penale Internaționale privind criminalii de război din Rusia", a declarat Venislavski.

Potrivit UNIAN, procurorul Curții Internaționale de Justiție, Karim Khan, a declarat, joi, că CIJ a lansat o anchetă privind crimele de război și crimele împotriva umanității ca urmare a invaziei rusești în Ucraina.

Acesta a precizat că a primit o solicitare din partea a 39 de țări cu privire la situația din Ucraina, ceea ce a făcut posibilă lansarea unei anchete privind situația din Ucraina începând cu 21 noiembrie 2013, acoperind astfel domeniul de aplicare a oricăror acuzații trecute sau actuale de crime de război, crime împotriva umanității sau genocid comise în orice parte a Ucrainei de către orice persoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel