Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii din Germania, invitați la Zilele Culturii Române și Festivalul Filmului Românesc de la München
WhatsApp
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin sprijină două manifestări importante, Zilele Culturii Române și Festivalul Filmului Românesc, care aduc laolaltă artiști români și germani, promovând astfel schimbul cultural și înțelegerea internațională, în concordanță cu valorile europene. 
Românii din Germania, invitați la Zilele Culturii Române și Festivalul Filmului Românesc de la München. Sursa foto: freepik.com

Evenimentele vor avea loc, în perioada 7 – 24 noiembrie 2023, la FilmmuseumMünchen, Sudetendeutsches HausMünchen și Consulatul General al României din München. 

Festivalul Filmului Românesc este o ocazie importantă de a descoperi cinematografia românească, care se remarcă prin caracterul său neconvențional, curajos și, uneori, controversat. Selecția din acest an cuprinde filme ce explorează cu îndrăzneală trecutul și prezentul României, menținând în același timp un ton inimitabil ironic. Stilul narativ unic, interpretarea convingătoare a actorilor și limbajul vizual specific fac din filmul românesc o experiență memorabilă și emoționantă.

Festivalul aduce la München o selecție diversificată de filme românești remarcabile, însoțite de evenimentele culturale desfășurate în cadrul Zilelor Culturii Române. Deschiderea oficială a evenimentului are loc printr-o dezbatere de tip panel discussion despre inteligența artificială în cultură, film, literatură și jurnalism, cu participarea invitaților de marcă și prezentări video relevante. Ceremonia de închidere va avea loc vineri, 24 noiembrie 2023, ora 18:00, la Consulatul General al României din München, și va include o prelegere în limba română organizată de Societatea Culturală Germano-Română APOZITIA, ce va avea ca temă „Constituția din 1923. Reinventarea României după Primul Război Mondialˮ. După prelegere, violonistul Sergej Preissler va interpreta „Dansuri Româneștiˮ compuse de Béla Bartók.

În cadrul Festivalului, românii vor putea vedea următoarele filme românești la FILMMUSEUM München:

„POTEMKINIŞTIIˮ, Regizor și scenarist: Radu Jude

Data și ora: Joi, 9 noiembrie 2023, ora 19:00, Durată: 18 minute

Sinopsis: Scurtmetrajul tratează subiectul marinarilor care au devenit modelul filmului „The Battleship Potemkinˮ al lui Serghei Eisenstein, aceștia ajungând în cele din urmă în exil în orașul Constanța din România. Filmul explorează subtil această importantă conexiune istorică într-un dialog plin de umor în fața unui monument din România perioadei comuniste.

 

„METRONOMˮ, Regizor și scenarist: Alexandru Belc

Data și ora: Vineri, 10 noiembrie 2023, ora 18:00, Durată: 94 de minute

Sinopsis: Povestea are loc în România comunistă, în 1972, și urmărește momentul de deschidere culturală care este pe cale să se încheie. Tinerii se inspiră dintr-un jurnalist de radio care difuzează muzică pop pe "Radio Europa Liberă" din München. În acest context, Ana se confruntă cu decizii importante legate de dragoste și trădare.

„BOSSˮ, Regizor și scenarist: Bogdan Mirică

Data și ora: Vineri, 10 noiembrie 2023, ora 21:00, Durată: 128 de minute

Sinopsis: Bogdan, un șofer de ambulanță, este implicat într-un jaf spectaculos alături de doi complici, sub comanda unui al patrulea personaj misterios (șeful). Problemele apar când o femeie care ar putea să fie martoră este rănită. Bogdan pleacă în căutarea șefului, dar mai întâi trebuie să îi găsească pe ceilalți doi complici. Filmul explorează o poveste tensionată și plină de suspans, într-un context de corupție socială și amenințare.

„TAXIMETRIŞTIˮ, Regizor: Bogdan Theodor Olteanu

Data și ora: Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, ora 18:00, Durată: 98 de minute

Sinopsis: Filmul urmărește doi bărbați care conduc taxiul prin București în timpul nopții. Lică este un tip vorbăreț care caută cu disperare să-și întâlnească următoarea conexiune amoroasă, în timp ce Liviu se confruntă cu acuzații din partea soției sale. Regizorul explorează viața nocturnă din București și dezvăluie inegalitățile profunde ale societății române prin intermediul pasagerilor din diferite medii.

„SPRE NORDˮ, Regizor: Mihai Mincan

Data și ora: Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, ora 21:00, Durată: 122 de minute

Sinopsis: Inspirat din evenimente reale din martie 1996, filmul urmărește povestea a doi tineri, un român și un bulgar, care încearcă să se strecoare pe un vapor de marfă ca pasageri clandestini. Regizorul explorează relațiile de putere într-o lume globalizată, concentrându-se pe o navă de marfă ca un microcosmos al puterii.

„ÎNTRE REVOLUȚIIˮ, Regizor: Vlad Petri

Data și ora: Duminică, 12 noiembrie 2023, ora 17:00, Durată: 68 de minute

Sinopsis: Filmul aduce în prim-plan corespondența dintre două tinere din România și Iran în anii 70, care devin prietene în timpul studiilor lor. Evenimentele din 1979 - Revoluția Islamică din Iran și Revoluția din România în 1989 - sunt subiectele principale ale scrisorilor lor. Filmul explorează evenimentele istorice prin vocea acestor femei.

„CARBONˮ (Republica Moldova), Regizor: Ion Borș

Data și ora: Vineri, 17 noiembrie 2023, ora 18:00, Durată: 102 minute

Sinopsis: În 1992, Europa de Est se afla pe marginea războiului.În Moldova, pregătirile pentru prima aniversare a independenței sunt în curs de desfășurare, dar în Transnistria se vorbește rusa și oameni cu aspect periculos sunt la conducere. Dima, un tânăr naiv, speră că va primi un apartament dacă se alătură frontului. Ion Borș dezvoltă o poveste absurdă despre un cadavru ars,care relații reale de violență apar în mod repetat.

„LIBERTATEˮ, Regizor: Tudor Giurgiu

Data și ora: Sâmbătă, 18 noiembrie 2023, ora 18:00, Durată: 110 minute

Sinopsis: Filmul spune povestea revoluției din România în ultimele zile ale anului 1989, prin prisma lui Viorel Stanese, membru al poliției judiciare, care este arestat ca "terorist" și închis într-o piscină goală împreună cu alți presupuși dușmani ai revoluției. Tudor Giurgiu explorează haosul și lupta pentru putere din timpul revoluției și prezintă o imagine simptomatică a României post-comuniste.

„CASTELUL CRĂIŢEIˮ, Regizor: Liviu Mărghidan

Data și ora: Duminică, 19 noiembrie 2023, ora 17:00, Durată: 80 minute

Sinopsis: Filmul ne duce în Munții Piatra Craiului din Carpații Meridionali, o zonă atractivă pentru turiști. Doi copii petrec o săptămână aici împreună cu părinții lor. În timpul excursiei frații se aventurează în secret și încearcă să petreacă noaptea într-un refugiu în munți. Liviu Mărghidan prezintă o dramă intimă într-un cadru natural impresionant.

„CĂUTĂTORUL DE VÂNTˮ, Regizor: Mihai Sofronea

Data și ora: Vineri, 24 noiembrie 2023, ora 18:00, Durată: 94 minute

Sinopsis: Filmul urmărește povestea lui Radu, un bărbat care primește un diagnostic teribil. El hotărăște să-și petreacă restul timpului în căutarea vântului, aventurându-se într-o zonă deschisă și vastă a României. Acolo, el găsește prietenie și învață să aprecieze viața din nou. Mihai Sofronea aduce în prim-plan o poveste optimistă și plină de bucurie, în ciuda premonițiilor și a fricii morții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel