Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Român, fals asistat social în Italia, s-a trezit cu o poprire de peste jumătate de milion de euro pe contul bancar. Autoritățile cer toți banii înapoi
WhatsApp
În urma unei investigații, a fost descoperit faptul că 17 persoane, printre care și un român, au beneficiat de ajutor social din partea INPS, în mod fraudulos. Beneficiarilor li s-au pus popriri pe conturile bancare. 
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Autoritățile italiene au luat o decizie fermă în privința unui cetățean român, impunând o măsură de poprire în valoare de 569.932 de euro (echivalentul a 114.674 RON)  pe contul său bancar. Această intervenție drastică vine în urma descoperirii că individul în cauză obținea în mod fraudulos ajutor social din partea INPS, instituția italiană responsabilă cu acordarea acestor beneficii.

În luna mai a anului 2022, Carabinierii din Pavia au declanșat o amplă operațiune de investigație, în colaborare cu Inspectoratul Muncii și Unitatea de Investigații a Comandamentului Provincial Pavia. Obiectivul vizează combaterea fraudei în detrimentul instituțiilor de asigurări sociale și de asistență socială, concentrându-se asupra acordării Alocației Sociale de către INPS. Coordonată de Parchetul Pavia, această anchetă a implicat examinarea a aproximativ 500 de beneficiari străini din provincia Pavia, evidențiind numeroase anomalii.

Carabinierii au efectuat verificări la domiciliu și la cabinetele medicilor, colaborând și cu Interpolul pentru localizarea celor implicați în străinătate

 

Rezultatele primei faze a investigației au condus la sesizarea a 17 subiecți, printre care ruși, sud-african, albanezi, indian, ucraineni, peruan, uruguayan și un român, toți în libertate, pentru încasări necuvenite de fonduri publice. Printre aceștia, o femeie de origine albaneză a retras lunar sumele alocate soacrei decedate.

Fenomenul investigat a vizat în principal câteva studii de caz:

 

- destinatarii care au părăsit definitiv teritoriul național fără a face notificarea necesară instituției de asigurări sociale, continuând să retragă (prin circuite ATM sau prin emiterea de cecuri bancare) banii creditați într-un cont curent italian din țara de origine;

- beneficiarii care, profitând de perioade scurte de muncă în calitate de îngrijitori, și-au declarat reședința la locul de muncă pentru a se întoarce apoi în țara de origine odată ce au obținut beneficiul alocației sociale;  

- destinatarii decedați ai căror rude, profitând de neanunțarea evenimentului la instituția de asigurări sociale, le-au retras sumele creditate lunar de către INPS.

Astăzi, Carabinierii au pus în aplicare un Ordin Regal de Măsura Atenționară, emis de Judecătorul de urmărire preliminară al Tribunalului Pavia, cu popriri preventive în valoare de 569.932 euro, echivalentul sumelor existente în conturile utilizatorilor frauduloși.

Operațiunea, considerată inovatoare și complexă, a generat o extindere a supravegherii asupra serviciilor sociale la nivel național, asigurând protecția beneficiarilor legitimi și gestionarea corectă a resurselor publice. 

Recent, o operațiune similară a avut loc în Milano, unde 6 subiecți străini au fost raportați pentru infracțiuni similare, cu un prejudiciu de peste 800.000 de euro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel