Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Român din Italia, răpus de o boală necruțătoare. Marcel trăia pe străzi de 10 ani și a REFUZAT ajutorul Primăriei
WhatsApp
Un român în vârstă de 52 de ani care trăia pe străzi în Italia a murit joi, 14 ianuarie, răpus de o boală nemiloasă. Presa locală scrie despre cazul lui Marcel, care trăia pe străzi. 

Voluntarii Asociației Sant’Egidio din Treviso au fost cei care au făcut anunțul referitor la moartea lui Marcel Radu. 

„Un alt prieten de pe străzi ne-a părăsit: Marcel Radu.

În această dimineață ne-am trezit cu trista veste despre moartea lui Marcel, luat de lângă noi de o boală necruțătoare cu care lupta de câteva luni. În ultimii 10 ani, l-am întâlnit mereu pe străzile din Treviso. Ne întâlneam săptămânal pentru a-i da pături și mâncare, fiind o ocazie pentru a revedea un prieten cu care să vorbim. Era mereu pus pe glume și râdea de viața grea și nedreaptă de pe străzi.

Vrem să ne amintim de el așa, cu imaginile de la Crăciunurile petrecute împreună începând din 2011. Pentru el, comunitatea noastră a devenit familia lui și, în ultimul timp, unii dintre noi i-au fost alături zi de zi”, au scris reprezentanții asociației Sant’Egidio pe Facebook.

Ce scria presa din Italia despre Marcel în 2018

 

Marcel Radu trăia pe străzile orașului italian Treviso din 2011. În 2018, publicația locală La Tribuna din Treviso scria despre cazul românului care a venit la muncă în Italia, însă a ajuns să doarmă pe străzi.

Marcel a ajuns în Italia în anul 2000 și până în 2011 a lucrat fără încetare, ca zidar și ca dulgher, obținând între timp chiar și cetățenia italiană.

"Nu vreau la cămin. Cer doar un loc de muncă sau o locuință până când îl voi găsi. Știu ce înseamnă să pleci din țara ta pentru un viitor mai bun. De ce cei care vin din Africa sunt ajutați, iar eu nu? Am plătit taxe și contribuții în țara asta”, spunea atunci românul.

În 2011 patronul l-a trimis în afara Italiei pentru o lucrare în construcții și viața lui a luat o întorsătură dramatică din acel moment.

„Mi-a găsit o lucrare în Ungaria, evident la negru. Mi-a dat 100 de euro pentru a merge acolo, asigurându-mă că voi lucra pe un șantier. Dar când am ajuns, patronul de acolo cu care avea un acord m-a ținut câteva zile fără să fac nimic, apoi mi-a spus că nu are de muncă și mi-a dat 100 de euro pentru a mă întoarce aici (la Treviso – n.r.)".

Marcel a murit pe străzi

 

Pe atunci, Marcel locuia într-un apartament situat pe via Verga, însa fără un loc de muncă nu și-a mai permis să plătească chiria și, în cele din urmă, a fost dat afară. El a ajuns să trăiască pe străzi și a fost ajutat o perioadă de serviciile sociale ale primăriei, care i-au oferit un loc unde să doarmă noaptea, mai ales pe timp de iarnă, în dormitoarele dintr-un centru pentru oamenii fără adăpost.

Începând din aprilie 2018, Marcel a refuzat să mai primească ajutor de la primărie și dormea în fața unei clădiri la a cărei construcție a contribuit și el pe vremea când lucra pe șantier.

Nereușind să mai găsească un loc de muncă, situația sa nu s-a îmbunătățit nicicum și a rămas pe străzi până în ultima zi din viața lui. Voluntarii asociației Sant’Egidio din Treviso erau singurii care se interesau de Marcel și, spun ei, era o plăcere să-l vadă de fiecare dată când aveau ocazia.

Un altro amico della strada se n'e andato: Marcel Radu. Questa mattina ci siamo svegliati con la brutta notizia che...

Posted by Comunità di Sant'Egidio Treviso on Thursday, January 14, 2021

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel