Vlad este un student român care de trei luni încearcă fără succes să revină în țară din Spania. A plecat din România în 8 martie pentru a-i face o surpriză mamei sale, care locuiește de mulți ani lângă Madrid. Are și un frate care stă lângă Barcelona.
Avea bilet de întoarcere pentru 22 martie, de atunci zborul i-a fost reprogramat de 7 ori! În situația lui sunt mii de români, pe care menținerea suspendării zborurilor din Italia, Spania, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Franța îi ține departe de casele lor.
Ce opțiuni au aceștia, în locul unui zbor direct? Gruparea în mașini personale, autocare sau microbuze, cu zeci de ore petrecute pe drum fără distanțare socială. Sosirea cu un avion într-o țară vecină, Ungaria sau Bulgaria, și apoi un transfer spre România, cum a explicat directorul Aeroportului din Cluj, David Ciceo: „Vin românii cu avionul până la Budapesta și de acolo cu microbuzul sau autobuzul, în România. Noi considerăm că riscul e mai mare decât dacă ar veni direct pe aeroporturile din România”.
După ce Wizzair l-a anunțat că și zborul din 18 iunie este anulat, Vlad a adresat câteva întrebări premierului Ludovic Orban, cu speranța că mesajul său va primi un răspuns de la autoritățile române.
„Domnule prim-ministru,
După ce ați decis să mențineți suspendarea zborurilor din Spania, am găsit varianta unui curse Tarom în 28 iunie, pe ruta Barcelona – București. Avionul ajunge la 22:40 în București, iar eu sunt din județul Mureș. La acea oră, despre autobuz nu poate fi vorba, așa că-mi rămâne varianta trenului, primul tren disponibil fiind la ora 6, a doua zi. Ar trebui să petrec noaptea undeva – aeroport, gară, hotel. Dincolo de costuri, aș vrea să vă întreb: Ai voie să te cazezi undeva pentru o noapte dacă se presupune că trebuie să ajungi imediat la domiciliu și să intri în carantină? Ai voie să circuli cu mijloace de transport în comun până la domiciliu?
Zborul pe care l-am plătit și care îmi e interzis e Barcelona – Cluj. De acolo, e foarte simplu să mă aștepte cineva la aeroport și într-o oră și jumătate să ajung acasă. Gândiți-vă la toți pasagerii care nu sunt din proximitatea Bucureștiului. Cum și în ce condiții călătoresc până la casa lor, având în vedere că trebuie să respecte condițiile de carantină?
E adevărat că ne-ați lăsat și varianta autocarului. E mai ieftin…. 150 de euro și face două zile până în România. Eu am găsit varianta de 43 de ore din Barcelona în Târgu Mureș. Aș putea pleca în 21 iunie și aș ajunge în 23 iunie. Autocarul va opri pe drum la diferite benzinării, unde va trebui să interacționez, vrând, nevrând, cu o mulțime de oameni și, probabil, știti și dumneavostră cum stau cu igiena toaletele de lângă autostrăzi! În plus, în autocar voi sta două zile cu 50 de oameni.
De asta mai vreau să vă întreb: Cum e posibil să ne îndemnați să venim cu mijloace de transport terestru, în care ești expus la atâția factori care îți pot afecta sănătatea? Dați-ne un singur motiv pentru care transportul cu autocarul e mai sigur decât transportul cu avionul, din punct de vedere al sănătății!
Acum câteva zile, spuneați că Ungaria împiedică transportul terestru și libera circulație a românilor. Nu v-am auzit pomenind nimic de transportul aerian. Poate pentru că doar guvernul condus de dumneavoastră e responsabil pentru asta, nu Ungaria, nu PSD sau alți incompetenți?”, a spus Vlad, potrivit Libertatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News