Până în noiembrie ar putea exista un nou val semnificativ de COVID-19, cauzat de o nouă subvariantă a coronavirusului SARS-CoV-2, identificat ca BQ.1.1 și denumit Cerberus. În acest moment nu există certitudini, iar răspândirea este încă limitată (cifrele sunt mici), însă "fiica" lui Omicron BA.5 este în creștere rapidă în mai multe țări. Având în vedere caracteristicile sale, nu se poate exclude faptul că ar putea deveni o nouă variantă de interes în viitor, după Alpha, Beta, Gamma, Delta și Omicron.
Au trecut aproape trei ani de când SARS-CoV-2 a început să se răspândească în Wuhan, China; de atunci, a suferit nenumărate mutații care au dat naștere la variante și tulpini secundare, dintre care unele au devenit "motoarele" diferitelor valuri ale pandemiei. În prezent domină BA.5, o subvariantă derivată din Omicron 2 (cunoscută sub numele de "invizibilă"). Infecție după infecție, virusul continuă să evolueze și să sufere mutații în gazde, producând tulpini suplimentare care sunt din ce în ce mai ușor de transmis și mai evazive. Printre cei care îi îngrijorează cel mai mult pe experți se numără BQ.1.1, ale cărui cazuri se dublează săptămână de săptămână.
După cum a subliniat pe Twitter, la 3 octombrie, Dr. Cornelius Roemer, bioinformatician specializat în evoluția virală la "Biozentrum" de la Universitatea din Basel, "cu încă 11 zile de date, devine destul de clar că BQ.1.1 va genera un val de variante în Europa și America de Nord înainte de sfârșitul lunii noiembrie". Omul de știință a atașat un grafic elocvent al creșterii infecției de la jumătatea lunii august până la 23 septembrie.
De asemenea, potrivit profesorului Tom Peacock, virusolog la Imperial College London, există posibilitatea ca Cerberus - pe lângă tulpina BA.2.75.2 - să dea naștere la noi vârfuri în următoarele săptămâni. Mike Honey, specialist în integrarea și vizualizarea datelor de la Universitatea din Melbourne, a raportat, de asemenea, că, în prezent, descendența BQ.1.1 este raportată în principal în Europa. Aceasta reprezintă trei procente din cazurile din Franța, două procente din Belgia și aproximativ două procente din Marea Britanie, dintr-un total de peste 220.000 de genomuri secvențiate.
În Franța a avut loc o creștere impresionantă în jurul datei de 18 septembrie, când Cerberus a crescut de la 1,5% la peste 3%. În Italia, aceasta se situează în prezent sub 1 %.
Dar de ce a început BQ.1.1 să domine asupra celorlalte tulpini? Motivul, ca întotdeauna, constă în amestecul special de mutații care au avut loc în timpul evoluției naturale a gazdei infectate, ceea ce a făcut ca virusul să fie din ce în ce mai transmisibil și mai greu de neutralizat de anticorpii neutralizanți, atât cei induși de o infecție naturală anterioară, cât și cei declanșați de vaccin, care rămâne un instrument cheie pentru a proteja împotriva consecințelor grave ale bolii. După cum a precizat Dr. Roemer, un nou studiu - care nu a fost încă revizuit de colegi - a arătat că BQ.1.1 este capabil să scape de toți anticorpii monoclonali care sunt eficienți împotriva BA.5, din care este derivat. Nu este surprinzător faptul că el sugerează că acum "pare un moment bun pentru a face o doză de rapel, dacă sunteți eligibil", adăugând că a făcut-o timp de o săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News