Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Regimul lui Kadîrov ar putea cădea din cauza pierderilor suferite de luptătorii ceceni în Ucraina
WhatsApp
Participând cu trupele sale la invazia rusă a Ucrainei, Ramzan Kadîrov vrea să facă o demonstrație de forță, dar și un gest de loialitate față de ocrotitorul său de la Kremlin, Vladimir Putin.
Cecenii care luptă pentru Ucraina văd șansa de a-și "elibera" patria

Pe zi ce trece, luptătorii liderului cecen riscă să devină carne de tun într-un război care ar putea prevesti căderea regimului lui Kadîrov. Invazia rusă în Ucraina este, în primul rând, războiul lui Vladimir Putin, dar dacă există un al doilea om al cărui nume și a cărui reputație vor fi legate de devastarea orașelor ucrainene, acela este Ramzan Kadîrov. 

Luptătorii săi au luat parte la primul asalt asupra Ucrainei și au suferit pierderi serioase în operațiunea de capturare a bazei aeriene de la Hostomel, în apropiere de Kiev, acolo unde a fost ucis un comandant de top al cecenilor,  scrie The Guardian, citat de Digi24.

Kadîrov vrea să le arate oponenților săi, din țară și din străinătate cât este de puternic, dar, în același timp, trebuie să își mențină trupele intacte pentru a putea să conducă în continuare Cecenia cu o mână de fier.

Trupe de elită din Cecenia au fost recrutate și pentru a participa la asasinarea unor lideri ucraineni importanți în primele 48 de ore ale invaziei, potrivit serviciilor de informații occidentale. Toate încercările de asasinare au eșuat.

 

Kadîrov i-a amenințat pe locuitorii Kievului că le va face o „vizită personală”

 

Mai recent, oamenii lui Kadîrov au apărut și printre trupele care asediază cu brutalitate orașul-port Mariupol, unde suferința a sute de mii de ucraineni, inclusiv a celor care se adăposteau într-o maternitate, a devenit emblematică pentru catastrofa umanitară din Ucraina.

Liderul cecen a postat de curând un videoclip pe una dintre rețelele sociale, despre care a spus că era o întâlnire în care discuta strategia militară a trupelor sale și filmată într-un buncăr subteran din Ucraina. Kadîrov s-a folosit de filmare pentru a-i amenința pe locuitorii Kievului că le va face o „vizită personală”.

Serviciile de informații ucrainene spun că videoclipul a fost probabil o acțiune de propagandă filmată acasă, în Cecenia. Informațiile obținute din telefoane și de pe internet arată că liderul cecen nu a trecut niciodată granița Ucrainei. Chiar și purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a refuzat să valideze filmarea, spunând că Kremlinul nu are „nicio informație” despre o posibilă deplasare a lui Kadîrov în Ucraina.

Indiferent de veridicitatea filmării, aceasta a fost o unealtă utilă de propagandă și a evidențiat cât de mult și cu cât entuziasm s-a asociat Kadîrov cu războiul.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel