Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Putin șantajează Europa cu recoltele ucrainene. Rusia vrea război comercial între UE și Marea Britanie 
WhatsApp
 Vladimir Putin "transformă recoltele ucrainene" într-o "armă de șantaj" pentru restul lumii, a declarat premierul polonez la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Mateusz Morawiecki a declarat pentru BBC la fel a făcut Stalin în 1933.

Într-un interviu amplu, el a avertizat, de asemenea, că doar Putin ar fi "fericit" cu un război comercial între Marea Britanie și UE din cauza acordului Brexit pentru Irlanda de Nord.

Incapacitatea Ucrainei de a-și exporta cerealele a dus la creșterea prețurilor mondiale la alimente.

De asemenea, premierul polonez a subliniat perspectiva foametei în țările care depind de exporturile de cereale. Morawiecki a declarat că acest lucru "face parte din strategia lui Putin" pentru a "crea efecte în lanț în Africa de Nord și valuri uriașe de migrație".

Avertismentul său a fost reluat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a declarat delegaților de la Davos că Rusia se folosește de "foamete și de cereale pentru a-și exercita puterea".

"Cooperarea globală este antidotul la șantajul Rusiei", a spus ea.

Blocajul navelor la Marea Neagră provoacă temeri în toată lumea

 

Există temeri tot mai mari că blocada de la Marea Neagră provoacă o criză alimentară globală.

Luni, vicepremierul ucrainean a îndemnat comunitatea internațională să creeze un coridor sigur pentru a permite ca milioane de tone de cereale blocate în Ucraina să părăsească țara.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că țara sa lucrează "intensiv" cu partenerii pentru a găsi modalități de a permite reluarea exporturilor de cereale.

Cu toate acestea, nu există un plan pentru ca navele de război ale Marinei Regale să ajute la spargerea blocadei Rusiei, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Au apărut imagini din satelit realizate de Maxar Technologies care arătă cum se transferă cereale pe o navă rusă în portul Sevastopol, Crimeea.

BBC nu a reușit să verifice în mod independent imaginile.

Impactul sancțiunilor asupra Rusiei se va vedea pe termen mediu și lung

 

Morawiecki a declarat că se așteaptă la un embargo petrolier convenit de UE asupra Rusiei în câteva zile sau săptămâni, cu unele derogări pentru Cehia, Slovacia, Ungaria și Austria.

De asemenea, a cerut ca gazoductul Nordstream One, care leagă Rusia de Germania, să fie închis în acest an.

Morawiecki a declarat că "Rusia se află sub o presiune reală" din cauza sancțiunilor existente, dar că acest lucru va avea un impact pe termen mediu și lung.

"Trebuie să explicăm opiniei publice care sunt consecințele războiului", a spus el. "Principalele instrumente ale lui Putin sunt intimidarea, frica, iluziile și propaganda".

Întrebat dacă este îngrijorat de ideile care apar la Paris și Berlin cu privire la un compromis cu Rusia, el a răspuns: "Unii lideri vest-europeni au vrut să aibă resurse naturale ieftine și pace. Iar ceea ce au obținut sunt materii prime și resurse naturale foarte scumpe și război. Așa că ar trebui să țină cont de faptul că Putin lucrează în primul rând pentru a ne diviza și, în al doilea rând, pentru a ne face nerăbdători și a ne face să ne plictisim de tot".

Morawiecki a adăugat că, la fel ca în cazul altor războaie, inclusiv al celui de-al Doilea Război Mondial, "trebuie să fim pregătiți pentru un război lung, din păcate, și trebuie să facem ca opinia publică să fie informată cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina", relatează Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel