Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Putin proclamă oficial anexarea celor patru provincii ucrainene şi cere Kievului să înceteze imediat ostilităţile
WhatsApp
Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin, care a cerut Ucrainei ''să înceteze imediat ostilităţile'' şi să revină la masa tratativelor, relatează agenţiile internaţionale de presă. ''Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele'', a promis liderul de la Kremlin, acuzând Occidentul că duce în ''război hibrid'' împotriva Rusiei.

''Îndemnăm regimul de la Kiev să înceteze imediat atacurile, toate ostilităţile şi să revină la masa negocierilor'', a cerut Putin în discursul susţinut în faţa membrilor guvernului, ai parlamentului şi altor reprezentanţi ai statului rus.

Lideri proruşi din cele patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse după invazia începută pe 24 februarie urmează să semneze la Moscova tratatele de alipire a acestora la Federaţia Rusă, în urma unor aşa-zise referendumuri desfăşurate în acele provincii.

Trupele ruse controlează aproape integral provinciile Lugansk şi Herson şi circa 60% din Doneţk şi Zaporojie.

Kremlinul anunţă că orice atac asupra teritoriilor ucrainene anexate va fi considerat un atac asupra Rusiei

 

Kremlinul a anunţat vineri că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care urmează să le anexeze în cursul zilei drept acte de agresiune împotriva Rusiei înseşi, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a mai transmis reporterilor că Rusia va încorpora ''de jure'' în propriul teritoriu porţiuni din Ucraina care nu se află sub controlul forţelor ruse, ca parte a demersului său de a anexa patru regiuni ale Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin va semna vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie după ce separatiştii proruşi din aceste regiuni au organizat aşa-zise referendumuri în zonele ocupate militar din Ucraina.

Altfel spus, Moscova declară că regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ocupate în mare proporţie sau parţial de trupele ruse sau de forţe proruse, fac parte din Rusia.

Întrebat de jurnalişti dacă un atac al Ucrainei asupra teritoriilor ucrainene despre care Rusia pretinde că sunt ale sale va fi considerat un atac asupra Rusiei, Peskov a răspuns: ''Nici nu poate fi altceva''.

Deşi Rusia controlează aproape întregul Lugansk, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre regiunea Doneţk, controlată de ruşi doar în proporţie de 60%. Întrebat ce se va întâmpla cu teritoriul care nu se află sub control rusesc, Peskov a răspuns: ''Urmează să fie eliberat''. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat că întreaga regiune Doneţk va deveni parte a Rusiei.

''În ceea ce priveşte (frontierele) regiunilor Herson şi Zaporojie, mai trebuie clarificat'', a adăugat Peskov.

Pe de altă parte, într-un răspuns la criticile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, Kremlinul a insistat asupra legalităţii ''referendumurilor'' de anexare din cele patru regiuni ucrainene. ''Partea rusă va continua să-şi apere poziţia şi va prezenta toate argumentele care demonstrează într-un mod fără echivoc că întreg procesul s-a desfăşurat în cadrul dreptului internaţional'', a susţinut Peskov, rugat fiind să comenteze declaraţia lui Guterres, care a condamnat referendumurile.

Secretarul general al ONU a respins ferm joi planurile Moscovei de a anexa teritorii ucrainene controlate de trupele ruse şi a subliniat că acest demers ''nu trebuie acceptat'' şi reprezintă ''o escaladare periculoasă'' a conflictului.

''Orice decizie de a proceda la anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie nu va avea nicio valoare legală şi merită să fie condamnată'', a insistat Guterres, care a subliniat fără echivoc că anexările încalcă scopurile şi principiile Naţiunilor Unite şi ''sunt în contradicţie cu tot ceea ce se presupune că trebuie să apere comunitatea internaţională''.

Potrivit Kremlinului, situaţia creată în Ucraina ''are precedente în istoria recentă'', o aluzie străvezie la Kosovo, remarcă EFE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCNews.ro
09 dec 2022, 10:44
Astrosens.ro
07 dec 2022, 17:17
RadioDCNews.ro
13 noi 2022, 20:54
DCBusiness.ro
09 dec 2022, 08:22
DefenseRomania.ro
17 noi 2022, 16:19
DCNews.ro
09 dec 2022, 10:44
DCMedical.ro
08 dec 2022, 16:08
RadioDCNews.ro
13 noi 2022, 20:54
DCBusiness.ro
09 dec 2022, 08:22
Spectacola.ro
09 dec 2022, 13:38
Astrosens.ro
07 dec 2022, 17:17
Spectacola.ro
09 dec 2022, 13:38
DCMedical.ro
08 dec 2022, 16:08
DefenseRomania.ro
17 noi 2022, 16:19