Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proteste masive la Budapesta. Probleme pentru Viktor Orban
WhatsApp
Zeci de mii persoane au manifestat din nou, miercuri, la Budapesta pentru a denunţa salariile profesorilor, condiţiile de muncă şi problemele de personal, potrivit AFP.
Protest Ungaria

"Suntem alături de profesorii noştri", "Fără profesori nu există viitor", se putea citi pe bannerele purtate de manifestanţi, mulţi dintre ei adolescenţi.

'Sunt aici pentru că nu putem continua aşa", a declarat pentru AFP Gabor Kovacs, un tânăr de 19 ani care a criticat lipsa cadrelor didactice, a materialelor educaţionale şi a condiţiilor salariale pentru profesori.

Elevul Virag Pek de 17 ani consideră că profesorii "sunt adevăraţi eroi deoarece continuă să lucreze în astfel de condiţii".

Mai devreme în cursul zilei de miercuri, mii de demonstranţi au format un lanţ uman, iar studenţii au blocat temporar accesul la podul Margareta din centrul capitalei.

În urmă cu o lună, mii de unguri au protestat la Budapesta împotriva salariilor mici şi a condiţiilor proaste de muncă ale profesorilor, într-un context de deficit de cadre didactice.

Nu mai sunt profesori suficienți în Ungaria. Au fost "săriți" de la ajutoare



Numărul posturilor didactice neocupate în şcolile primare şi gimnaziale din Ungaria a crescut de la 7.000 în 2014 la 35.000 în 2019, potrivit celor mai recente date oficiale.

Profesorii se plâng că au fost excluşi de la primirea ajutoarelor guvernamentale de care au beneficiat alte categorii sociale, precum pensionarii şi medicii, înaintea realegerii premierului Viktor Orban pentru al patrulea mandat consecutiv în luna aprilie.

Guvernul spune că nu va putea satisface solicitările profesorilor decât atunci când Uniunea Europeană va debloca miliardele de euro destinate relansării economice după pandemie, bani care continuă să fie blocaţi.

Budapesta a primit 5,8 miliarde de euro, dar planul său de cheltuieli nu a fost încă aprobat de Bruxelles din cauza suspiciunilor de corupţie, relatează Agerpres. 

 

Protest și în urmă cu o săptămână, miercuri

 

Mii de persoane au manifestat și  săptămâna trecută la Budapesta împotriva unui decret recent ce impune ca femeile însărcinate sa fie confruntate cu "funcţiile vitale" ale fătului înainte de a face un avort, informează AFP.

Aproximativ 3.000 de persoane, în majoritate femei, s-a adunat în faţa parlamentului pentru a apăra "dreptul fundamental de a decide dacă să aibă sau nu un copil", argumentează Monika Karvaly, o secretară în vârstă de 43 de ani."Şi dacă împrejurările sunt diferite (violenţă, abuz...), nu ne trageţi la răspundere, nu ne pedepsiţi!', a continuat protestatara.

Kleo Nyitrai, un biolog în vârstă de 28 de ani, a declarat că vrea copii, dar atunci când va decide ea."Totul este atât de incert cu războiul, inflaţia, criza energetică", a subliniat ea.

De la jumătatea lunii septembrie, femeile care doresc să facă avort vor trebui să asculte ritmul cardiac fetal, conform noilor termeni ai formularului completat de medicul obstetrician înainte de intervenţie. O măsură denunţată pe pancartele afişate la proteste:"Şi bătăile inimii mele? Nu-i pasă nimănui?!","Ocupaţi-vă de propriul vostru uter" sau "Vaginul meu, decizia mea".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel