Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proteste în Kazahstan: Germania opreşte exporturile de arme către această ţară
WhatsApp
Germania a oprit exporturile de arme către Kazahstan din cauza tulburărilor din această ţară, informează astăzi DPA.

Anul trecut, au fost acordate 25 de licenţe pentru livrări de arme către Kazahstan, în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de euro.

Cu toate acestea, este vorba despre o valoare relativ scăzută, însă s-a considerat necesară oprirea exporturilor, având în vedere situaţia actuală.

Zeci de persoane au murit, iar clădiri publice au fost jefuite şi incendiate, în special la Almatî, cel mai mare oraş şi centru economic din Kazahstan, în cele mai grave violenţe pe care le-a cunoscut fosta republică sovietică în cei 30 de ani de independenţă.

Valul de proteste, cel mai mare din ultimii ani, a fost declanşat de indignarea faţă de creşterea semnificativă a preţurilor la carburanţi la staţiile de benzină din fosta republică sovietică, bogată în petrol şi gaze naturale, cu peste 18 milioane de locuitori.

Ulterior, acestea s-au transformat în proteste antiguvernamentale, scrie Agerpres.


MAE: Ambasada României în Kazahstan nu a primit solicitări de asistenţă consulară

 

În contextul situației dificile din țară, Ambasada României în Kazahstan a anunțat că nu a primit nicio solicitare de asistenţă consulară.

Ambasada României în Kazahstan nu a primit nicio solicitare de asistenţă consulară sau evacuare, ci doar patru solicitări de informaţii privind situaţia de securitate şi programul zborurilor companiilor aeriene, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

MAE reiterează că Ambasada României la Nur-Sultan este pregătită să acorde asistenţă consulară şi reiterează recomandarea ca cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă să contacteze Ambasada României în Republica Kazahstan la numărul de telefon de urgenţă: +77771926464, scrie Agerpres. 

Situația devine cu atât mai serioasă, cu cât preşedintele Tokaev a dat ordin să se tragă ''fără avertisment'' asupra ''teroriştilor''. ''Am dat ordin să se tragă fără avertisment pentru a ucide'', a declarat Tokaev într-o alocuţiune televizată, adăugând că ''teroriştii continuă să distrugă bunurile şi să folosească armele împotriva cetăţenilor'', scrie Agerpres. 

Potrivit lui Tokaev, ''20.000 de bandiţi'' - cu ''un plan clar'' şi cu ''un nivel înalt de pregătire de luptă'' - au atacat capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale, după o creştere a preţului gazelor. Preşedintele kazah a insistat că ''bandiţii'' care nu se predau ''vor fi distruşi''. El a anunţat crearea unui grup special pentru a-i vâna şi a-i aresta pe ''terorişti''.

[citeste si]



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel