Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Protestatarii din Rusia au blocat o autostradă: „Nu vreau să merg la război!”
WhatsApp
Daghestanul, aflat în Caucazul de Nord, este regiunea Federației Ruse cu cel mai mare număr de decese oficiale în rândul trupelor trimise în Ucraina, în cele aproape șapte luni de invazie în Ucraina.
FOTO ILUSTRATIV

Rușii care protestează față de mobilizarea „parțială” decretată de președintele Vladimir Putin au blocat traficul pe o autostradă din Daghestan, republica autonomă, parte a Federației Ruse, din Caucazul de Nord, relatează Libertatea. Demonstrația din localitatea Babaiurt este cel mai recent exemplu al furiei față de decizia Kremlinului de a mobiliza sute de mii de rezerviști în războiul din Ucraina.

Imaginile video postate pe aplicației de mesagerie Telegram de activistul daghestanez Ruslan Akhalchi au surprins o mică mulțime care stătea pe o șosea cu patru benzi, în timp ce mai multe camioane erau staționate. „Autostrada este închisă”, spunea o voce din spatele camerei, într-o versiune mai lungă a clipului, care circulă online, potrivit The Moscow Times.

Protestatarii au blocat autostrada federală după discuții aprinse în fața biroului de recrutare militară din Babaiurt, a relatat săptămânalul Cernovik din Daghestan, citându-i pe localnici. Înregistrarea video arată bărbați care se ceartă pe tema invaziei Rusiei în Ucraina, unul dintre ei spunând „nu vreau să merg”, iar altul respingând războiul ca fiind „o treabă politică”. Ulterior, Cernovik a relatat că forțele de ordine au curățat autostrada de protestatari. Nu au fost raportate rețineri.

 

Rușii au ieșit miercuri în stradă în zeci de orașe pentru a protesta

 

Demonstrații împotriva mobilizării au fost raportate și în alte republici din Caucazul de Nord, Kabardino-Balkaria și Cecenia, unii activiști ceceni fiind reținuți și forțați să își ceară scuze în fața camerelor de luat vederi.

Birourile de recrutare militară din cel puțin cinci orașe din Rusia au fost atacate cu cocktailuri Molotov, potrivit relatărilor. În pofida protestelor, presa locală a raportat că autobuze pline cu recruți proaspăt mobilizați din regiunile din sudul Rusiei și din Caucazul de Nord au plecat deja spre bazele militare.

La câteva ore după anunțul lui Putin de miercuri, autoritățile din Daghestan au semnat ordinele de mobilizare care le interzic rezerviștilor să părăsească regiunea. Alte câteva teritorii rusești au emis interdicții de călătorie similare. Daghestanul este regiunea Federației Ruse cu cel mai mare număr de decese oficiale în rândul trupelor trimise în Ucraina, în cele aproape șapte luni de invazie în Ucraina.

Rușii au ieșit miercuri în stradă în zeci de orașe pentru a protesta față de decretul de mobilizare semnat de Vladimir Putin, iar observatorii independenți au numărat aproape 1.400 de arestări. Unele surse au precizat că autoritățile din Moscova și din alte orașe ar fi înmânat ordine de încorporare unor deținuți, chiar în interiorul secțiilor de poliție.

Anunțul lui Putin pare să fi declanșat de asemenea un exod în masă al bărbaților. Traficul la granițe, în special spre Finlanda, a crescut spectaculos, iar zborurile către țările care nu solicită vize pentru cetățenii ruși au fost aproape în întregime rezervate. Activiștii au făcut apel la mai multe mitinguri naționale împotriva mobilizării în acest weekend.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel