Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Procurorul general al Ucrainei și şeful Serviciilor de Securitate, demiși de Zelenski
WhatsApp
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un ordin executiv prin care i-a demis pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) Ivan Bakanov și pe procurorul general Irina Venediktova.
Zelenski cere ajutor comunităţii internaţionale pentru a-i scoate pe ruși din centrala de la Zaporojie

Informația, publicată de The Guardian, provine de pe site-ului biroului prezidențial. Radio Free Europe anunță că șeful Serviciului de Securitate ar fi fost demis pentru că nu a lucrat suficient de mult la apărarea orașului de la începutul invaziei rusești din 24 februarie.

"L-am concediat pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Harkov pentru faptul că nu a lucrat la apărarea orașului încă din primele zile ale războiului, ci s-a gândit doar la el însuși", a declarat Zelenski.

Bakanov a fost demis în conformitate cu “articolul 47 al Statutului Disciplinar al Forţelor Armate ale Ucrainei”, care face referire la “neexecutarea (executarea necorespunzătoare) a sarcinilor de serviciu, care duce la victime umane sau la alte consecinţe grave sau la ameninţarea unor astfel de consecinţe”.

Ivan Bakanov, conform Reuters prieten din copilărie al lui Zelenski, conducea SBU din august 2019.

Irina Venediktova a fost înlăturată din funcţie în conformitate cu articolul 11 al legii cu privire la “Regimul Juridic al Legii Marţiale”. Procuror general interimar a fost numit Oleksi Simonenko.

 

Cel puţin trei persoane au murit şi alte 15 au fost rănite în urma atacului cu rachete la Dnipro

 

Rușii și-au intensificat atacurile cu rachete de la distanță lungă asupra orașelor ucrainene. În timpul nopții de vineri spre sâmbătă, orașul Dnipro a fost lovit, iar cel puțin 3 oameni au murit.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că sirenele de raiduri aeriene răsună în țară și îndeamnă oamenii să se adăpostească. Sirenele s-au auzit și în capitala Kiev. Totodată, operatorul ucrainean Energoatom spune că forțele Moscovei au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikopol.

Cel puțin 3 oameni au fost uciși iar 15 răniți într-un atac cu rachetă asupra orașului ucrainean Dnipro, a spus guvernatorul regional Valentin Reznicenko. 

„Rachetele au lovit o fabrică industrială și o stradă aglomerată”, a spus Reznicenko pe pagina sa de Facebook. El spune că „atacul rușilor a luat viețile a trei oameni, alți 15 au fost răniți. Suntem în curs de determinare a amplorii distrugerilor”.

 

 

Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să fie atenți la sirene și să caute adăpost

 

Armata rusă a lovit vineri și centrul orașului Kramatorsk, potrivit Nexta. În imginile video se vede că proiectilul nu a explodat imediat după impact. Au fost lovite și Kremenciuk și Bila Țerkva în regiunea Kiev.

„Ocupanții realizează că devenim din ce în ce mai puternici iar scopul terorii lor este foarte simplu – să pună presiune pe noi, să pună presiune pe societatea noastră, să intimideze oamenii, să provoace rău maxim orașelor ucrainene, cel puțin câtă vreme teroriștii ruși încă sunt capabili de a face asta”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul său de azi-noapte către națiune. El i-a îndemnat pe ucraineni să fie atenți la sirene și să caute adăpost.

Sirenele pentru raiduri aeriene au răsunat în Kiev sâmbătă, în contextul în care Rusia și-a intensificat bombardamentele cu rază lungă asupra orașelor ucrainene. Cel puțin 34 de oameni au fost uciși în ultimele trei zile și mulți alții au fost răniți, scrie Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel