"Vești bune de la San Filippo Neri. S-a născut primul copil al unei afgane care a fugit din Kabul, pe care am cunoscut-o în urmă cu câteva zile, în timp ce vizitam un centru al călugărițelor carmelite. Bine ai venit Ghazal! Numele tău înseamnă Poezie, avem nevoie de ea!", a scris pe Twitter Nicola Zingaretti.
După naștere, mama a ținut să mulțumească personalului sanitar pentru asistență și primire, conform ANSA.
„Vedem în clinică multe situații dificile, este o experiență care îți schimbă viața”, spune, Laura Anelli, ginecolog.
„În ciuda organizării excelente, există povești tragice, familii despărțite. În fața unor asemenea dureri nu poți rămâne indiferent. Am început să o supraveghez pe femeie de la sosirea ei la Roma, acum aproximativ 15 zile. Prima dată avea ochii triști, pierduți. Apoi lucrurile au mers mai bine”, a adăugat Laura Anelli.
Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, şi ministrul apărării Lorenzo Guerini au cerut ca Uniunea Europeană să-şi asume o mai mare responsabilitate în faţa crizelor internaţionale, să înceteze să mai acţioneze cu timiditate şi să joace un rol activ în stabilitatea şi pacea mondiale.
Niciunul dintre cei doi nu s-a referit în mod explicit la Afganistan, însă declaraţiile lor survin la câteva zile după ce prim-ministrul italian Mario Draghi a criticat poziţia UE în gestionarea crizei afgane şi a spus că aceasta dovedeşte "sărăcie" în ceea ce priveşte confruntarea fenomenului migraţiei.
La Forumul de dialog European House - Ambrosetti, care se desfăşoară sâmbătă şi duminică în oraşul italian Cernobbio (nord), pe malul lacului Como, Mattarella a declarat într-un discurs că UE trebuie să contribuie la promovarea "păcii, dezvoltării, securităţii şi stabilităţii internaţionale" şi că are nevoie de "o politică externă şi de securitate comună".
"Este vorba despre o chestiune în care UE s-a mişcat până acum cu prea multă timiditate şi care, din contră, reprezintă continuarea naturală a acestei suveranităţi comune, menită totodată să garanteze cetăţenilor europeni continuarea unei experienţe de creştere şi progres. Europa nu-şi poate permite luxul de a lipsi din scenariile şi evenimentele ale căror consecinţe reverberează asupra ţărilor care fac parte" din blocul european, a avertizat el.
La rândul său, ministrul apărării italian a declarat - potrivit unui comunicat de presă - într-o întrevedere la Washington cu omologul său american, Lloyd Austin, că este nevoie de "o mai mare asumare a responsabilităţii din partea Uniunii, nu în opoziţie, ci în deplină sinergie cu NATO". "Promovarea dezvoltării capacităţii militare europene trebuie interpretată ca o acţiune naturală şi coerentă pentru întărirea pilonului european al Alianţei Atlantice", a subliniat Guerini.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News