Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Explicat de ȘtiriDiaspora: Pot să cumpăr o mașină în Italia dacă nu am rezidență?
WhatsApp
Dacă petreceți perioade lungi de timp în Italia, vă puteți cumpăra o mașină pe care să o folosiți în timpul șederii în această țară? Totul depinde de statutul dumneavoastră de rezident. 
Explicat de ȘtiriDiaspora: Pot să cumpăr o mașină în Italia dacă nu am rezidență?

Pot cumpăra o mașină în Italia dacă nu am rezidență? Este o întrebare frecventă din partea persoanelor care petrec perioade lungi de timp în Italia, dar care, dintr-un motiv sau altul, nu sunt înregistrate ca rezidenți în această țară.

Răspunsul scurt este: doar dacă sunteți rezident legal puteți cumpăra o mașină în Italia. Adică o puteți cumpăra, dar nu o puteți înregistra pe numele dumneavoastră.

Ca regulă generală, dacă nu aveți reședința în Italia, chiar dacă dețineți proprietăți în Italia sau aveți interese de afaceri în această țară, nu aveți dreptul legal de a cumpăra o mașină. Conform codului rutier italian, trebuie să vă fi înregistrat reședința la o autoritate locală pentru a putea cumpăra un vehicul nou sau second-hand în Italia, potrivit publicației The Local.

Pot să cumpăr o mașină în Italia dacă nu am rezidență? Răspuns scurt: NU!

 

Deși s-ar putea să găsiți un vecin prietenos dispus să vă vândă vechea sa mașină, indiferent de situație, va trebui să înregistrați schimbarea de proprietate la Oficiul pentru autovehicule (Ufficio Motorizzazione Civile) și la Registrul public al vehiculelor (Pubblico Registro Automobilistico sau PRA).

În acest caz, veți avea probleme dacă nu aveți documentele necesare, care includ un permis de ședere (permesso di soggiorno) sau, dacă sunteți cetățean al UE, dovada de ședere (certificato di residenza). Veți avea nevoie, de asemenea, de codul fiscal italian (codice fiscale) și de alte documente, dintre care unele s-ar putea să nu le puteți obține fără rezidență.

Poți circula cu mașina înmatriculată în alt stat?

 

Așadar, ați putea, în schimb, să vă aduceți propria mașină din străinătate în Italia. Ce-i drept, pentru perioade scurte nu există nicio problemă în acest sens. Dar, pe termen lung, importarea unei mașini în Italia și înmatricularea acesteia aici ar necesita din nou să puteți face dovada reședinței.

Dacă petreceți mult timp în Italia, sunt multe aspecte de luat în considerare atunci când decideți dacă ar trebui să vă înregistrați ca rezident.

A face acest lucru este mai mult decât o simplă declarație a prezenței dumneavoastră în Italia. A fi înregistrat ca rezident înseamnă că veți avea anumite cerințe (mai ales cele legate de plata impozitelor), precum și drepturi în țară.

* Vă rugăm să rețineți că multe procese și cerințe birocratice variază adesea de la o parte la alta a Italiei. Acest articol nu se dorește a fi un ghid complet pentru achiziționarea sau înmatricularea unei mașini în Italia.

Citește mai departe: Românii rezidenți în Italia nu pot CIRCULA cu mașini cu numere românești

 

La începutul anului, Ministerul Afacerilor Externe a răspuns solicitării StiriDiaspora.ro cu privire la circulația mașinilor deținute de românii rezidenți din Italia, care sunt înmatriculate în România. Am vrut să facem lumină în acest caz, după ce mai multe site-uri online s-au grăbit să anunțe că din data de 16 decembrie, printr-o decizie a Curții Europene de Justiție, românii rezidenți în Italia ar fi putut circula din nou cu mașini înmatriculate în România. 

Ministerul Afacerilor Externe a subliniat, la fel cum am arătat și noi AICI, că în continuare românii rezidenți în Italia NU pot circula cu mașinile înmatriculate în altă țară. Interdicția va rămâne în vigoare până ce legea italiană va fi modificată astfel încât să fie în acord cu legile europene.

Astfel, legea promulgată de ministrul de Interne Matteo Salvini le va face în continuare viața grea românilor posesori de mașini care sperau să plătească taxe mai mici la autoturisme, la revenirea în România. 

Citește aici răspunsul MAE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel