Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Portugalia privatizează compania aeriană de stat TAP 
WhatsApp
Noul guvern din Portugalia a luat decizia de a privatiza compania aeriană de stat, care înregistrează mari pierderi. 
Foto: Unsplash

Noul Guvern minoritar al Portugaliei a confirmat angajamentul său pentru menținerea bugetelor echilibrate, continuarea reducerii nivelului datoriei naționale și finalizarea procesului de privatizare a companiei aeriene de stat TAP, conform unui anunț Reuters.

Sub administrația precedentă a socialiștilor, Portugalia a surprins pozitiv înregistrând un excedent bugetar de 1,2% din PIB în 2023, în creștere de la un deficit de 0,3% din PIB în 2022. Deși socialiștii estimau un excedent bugetar de 0,2% din PIB pentru acest an, noul Guvern nu a furnizat previziuni specifice. În plus, nu au fost oferite detalii cu privire la vânzarea unei părți sau a întregii acțiuni deținute de stat la TAP. Premierul actual, Luis Montenegro, a declarat în decembrie că intenționează să privatizeze complet operatorul aerian.

Cine cumpără TAP

 

Guvernul anterior a aprobat în septembrie vânzarea a cel puțin 51% din TAP, însă procesul a întâmpinat obstacole. Companii majore europene precum IAG (proprietarul British Airways), Lufthansa și Air France-KLM și-au arătat interesul în achiziționarea TAP.

TAP are peste 11.000 de angajați și operează peste 90 de aeronave către peste 80 de destinații, cu preponderență în Europa, Brazilia, Statele Unite și Africa.

Statul portughez este unicul acționar al TAP, care a trecut printr-un proces de restructurare în cadrul unui plan de salvare în valoare de 3,2 miliarde de euro, aprobat de autoritățile de la Bruxelles.

În această săptămână, programul legislativ al Executivului urmează să fie discutat în Parlament, incluzând reduceri de taxe pentru familii și companii, precum și creșteri ale pensiilor și salariilor pentru polițiști, profesori și medici.

Analiștii anticipează că primul test semnificativ al noului Guvern va veni spre sfârșitul anului, odată cu prezentarea proiectului de buget pentru 2025. În cazul în care acesta nu va fi aprobat, ar putea fi convocate alegeri anticipate în Portugalia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel