Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
PIB-ul Ucrainei scade cu aproape 50%. Banca Națională, măsuri disperate 
WhatsApp
PIB-ul Ucrainei scade cu aproape 50% în urma războiului. FMI se aștepta la o scădere maximă de 35%. 
Acţiunile din industria apărării, câştigătoare în contextul războiului din Ucraina

Banca Naţională a Ucrainei (NBU) a decis joi să majoreze dobânda de politică monetară, de la 10% până la 25%, în încercarea de a ţine sub control inflaţia şi a proteja moneda naţională de repercursiunile economice ale invaziei ruse care a început la 24 februarie, transmite AFP.

"Consiliul de Administraţie al NBU a decis să majoreze dobânda de referinţă la 25% pe an", cel mai ridicat nivel de după luna septembrie 2015, a informat instituţia într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii de politică monetară care a avut loc joi.

Obiectivul acestei politici intervenţioniste este acela de a "proteja veniturile şi economiile gospodăriilor, de a creşte atractivitatea activelor în hrivna şi a reduce presiunile asupra pieţei valutare", se mai arată în comunicat.

Ajutorul internațional a mai ameliorat situația în Ucraina



În urma invaziei ruseşti, rata anuală a inflaţiei în Ucraina a ajuns la 16,4% în luna aprilie, potrivit cifrelor oficiale publicate de banca centrală, şi este posibil ca în luna decembrie să ajungă la 20%, potrivit unor estimări preliminare. Având în vedre veniturile în scădere şi cheltuielile militare mari, bugetul Ucrainei a fost finanţat prin asistenţa internaţională, vânzările de obligaţiuni şi tipărirea de bani de către banca centrală, un proces care a alimentat şi mai mult inflaţia.

"Evoluţia inflaţiei obligă Banca Naţională să revină la o politică intervenţionistă cu privire la rata dobânzii pentru a împiedica o nouă deteriorare a estimărilor de inflaţie şi dolarizarea economiei", a subliniat guvernatorul NBU, Kyrylo Shevchenko.

În luna aprilie, Banca Mondială a dat publicităţii un set de estimări conform cărora Produsul Intern Brut al Ucrainei ar urma să se contracte cu 45,1% în acest an din cauza invaziei ruseşti, care a oprit afacerile, a diminuat exporturile şi a făcut activitatea economică imposibilă în mari părţi ale ţării. Colapsul de 45,1% al economiei ucrainene în acest an prognozat de Banca Mondială este mult mai grav decât estimările Fondului Monetar Internaţional, care a anunţat că se aşteaptă la o contracţie cuprinsă între 10% şi 35%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel