„În data de 06.06.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 81.520 de persoane, dintre care 7.538 de cetăţeni ucraineni, în creștere cu 8,3% faţă de ziua precedentă”, potrivit unui comunicat de presă.
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.007 cetăţeni ucraineni, în creștere cu 13,6%, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 881 cetăţeni ucraineni, scădere cu 4,4%.
„De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 06.06.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.137.254 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 1.171.783 ucraineni. În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare. Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei au fost dispuse și la granița terestră, fiind suplimentate echipajele care derulează misiuni în zonele de responsabilitate. Se acționează în sistem integrat cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date și informații, precum și de adoptare în comun a măsurilor necesare pentru gestionarea cazurilor apărute”, arată Poliția de Frontieră.
Refugiaţii de război din Ucraina au fost mutaţi din hotelurile de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre în centre de primire înainte de începutul sezonului estival, potrivit guvernului de la Sofia, citat de DPA.
„Bulgaria nu îşi mai permite să întreţină cetăţeni ucraineni în hotelurile de pe plajă”, a explicat viceprim-ministrul Kalina Konstantinova într-un mesaj video luni noapte. Relocarea urmează să înceapă în următoarele zile. Potrivit autorităţilor, aproximativ 90.000 de persoane din Ucraina au rămas în această ţară din UE. Sezonul turistic la Marea Neagră începe în prima jumătate a lunii iunie.
Mulţi refugiaţi au refuzat până acum să se mute din hoteluri în case de vacanţă administrate de stat în interiorul tarii. A existat puţin interes pentru excursii special organizate cu trenul sau autobuzul. Mulţi se tem că ar putea să nu existe servicii de îngrijire medicală sau magazine în staţiuni de vacanţă unele izolate. Potrivit presei bulgare, doar 500 de refugiaţi au folosit această posibilitate.
Sute de ucraineni au intrat în România, după decizia vecinilor bulgari de a-i evacua din stațiunile lor de pe litoral. Și astfel, zeci de autocare au ajuns în județul Constanța, iar românii au fost bucuroși să-i primească pe refugiați. Intrarea în țară din Bulgaria, prin Vama Veche, este asaltată de autocare pline cu refugiați ucraineni, găzduiți în ultimele luni de țara vecină.
Bulgaria este în principal o ţară de tranzit pentru refugiaţii de război din Ucraina, care în primul rând se duc în Europa Centrală.
De la începutul războiului la sfârşitul lunii februarie, aproximativ 300.000 de persoane au intrat în ţară. Potrivit cifrelor oficiale publicate luni, 90.365 de refugiaţi au rămas în Bulgaria. Ei sunt cazaţi în hoteluri, dar şi în particular la prieteni, rude şi voluntari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News