Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Peste 300 de români au sărbătorit cu mândrie Marea Unire la festivalul de la Alcañiz: Imnul României a răsunat în toată Spania
WhatsApp
Aproximativ 300 de locuitori au sărbătorit Marea Unire, eveniment care este comemorat în fiecare an de 1 Decembrie. Pentru al doilea an consecutiv, târgul a fost îmbrăcat în tricolorul românesc.
Peste 300 de români au sărbătorit cu mândrie Marea Unire la festivalul de la Alcañiz: Imnul României a răsunat în toată Spania

Dansuri tradiționale, muzică, gastronomie și unitate, acesta a fost numitorul comun al celebrării Zilei Naționale a României la Alcañiz. Pentru al doilea an consecutiv, comunitatea românească, rezidentă în Aragon Inferior, s-a adunat pentru a-și sărbători ziua cea mare la bâlci, o sărbătoare care se celebrează în fiecare an de 1 Decembrie.

Organizată de Asociația Românilor din Aragon Inferior, în colaborare cu administrațiile locale și voluntari, sărbătoarea a fost devansată în calendar pentru a comemora Marea Unire din 1918, când toate provinciile istorice locuite de români au fost unite într-un singur stat, România de astăzi.

De această dată nu a mai fost vorba despre unirea teritoriilor, ci despre bucuria obiceiurilor și "unirea oamenilor", peste 300 de compatrioți participând la festivitate, conform presei spaniole.

Târgul a fost îmbrăcat în roșu, galben și albastru, tricolorul românesc

 

De la Madrid a venit renumitul grup muzical "Formația Ardealul", precum și două soliste române: Mirela Rusu și Gabriela Rogoz. Bineînțeles, mâncarea tradițională nu a lipsit.

Gastronomia tipică a fost protagonistă alături de aperitive și deserturi deosebite - gogoși, cozonaci sau langoși- într-o zi de tradiție și înfrățire.

"Este vorba despre amintirea originilor noastre, despre păstrarea, răspândirea și respectarea obiceiurilor noastre. Suntem o mare comunitate, nu trebuie să uităm niciodată de unde venim. În plus, este important ca cei mai tineri să își cunoască tradițiile și să le vorbească limba", a subliniat Daniel Cheres, președintele Asociației Românilor din Aragon Inferior.

Numai în Alcañiz trăiesc aproximativ 1.000 de cetățeni români, ceea ce evidențiază importanța coexistenței și a integrării.

"Avem mare grijă de relația pe care o avem cu mediul nostru. Este cel mai mare eveniment pe care l-am avut până acum și a fost important să arătăm respectul reciproc pe care îl avem pentru ambele naționalități", a subliniat Cheres.

 

Numeroși primari din zonă au fost invitați de asociația românească la festivalDe aceea, a existat o mare prezență instituțională, cu numeroși primari din zonă invitați de asociația românească, pentru a arăta "unirea dintre comunități". Reprezentanta Consulatului României la Zaragoza a fost viceconsulul Mihai Gheorghiu, care a fost primit de către corporația municipală într-un act instituțional în Salón de Cuadros al Primăriei Alcañizano.

"Doresc să mulțumesc autorităților spaniole pentru sprijinul constant acordat în vederea unei integrări cât mai bune a rezidenților români. Este o ocazie specială de a reflecta și de a spori prietenia dintre țările noastre", a spus el. De asemenea, el a dat asigurări că dintre cele șapte asociații românești din Aragon, cea înființată în Aragonul Inferior este una dintre "cele mai active", în dorința sa de a lucra pentru dinamizarea socio-culturală și pentru difuzarea tradiției și a valorilor naționale.

 

Cele două imnuri au fost intonate într-o ceremonie solemnăLa rândul său, primarul orașului Alcañiz, Miguel Ángel Estévan, i-a oferit mai multe cadouri de bun venit: un rever cu stema orașului Alcañiz, ulei din Aragonul Inferior, reprezentând toate localitățile din regiune, și un ghid cu principalele atracții ale capitalei Aragonului Inferior.

"Suntem foarte bucuroși să trăim alături de comunitatea românească, sunt oameni foarte implicați și muncitori. Este foarte greu să părăsești o țară și să o iei de la capăt, dar cred că trebuie evidențiată conviețuirea", a declarat primarul în timpul recepției.

După ce autoritățile au ajuns la târg, au fost întâmpinate cu deserturi tradiționale și băutură, așa cum se obișnuiește în țară. Unii dintre compatrioți au purtat cu mândrie costumul tradițional românesc. Cele două imnuri au fost intonate într-o ceremonie solemnă, urmate de o gustare și de multe dansuri precum "hora" sau "sârba", care au durat până în noapte. Asociația din România a avut mai mulți voluntari care au făcut posibil acest eveniment, cărora consiliul director "le este deosebit de recunoscător".

Muncă continuă

 

Asociația este responsabilă de desfășurarea unor activități dinamice pe tot parcursul anului, cum ar fi expoziții și atelierul tradițional de pictură a ouălor de Paște ortodoxe. Cu toate acestea, ei au încă o mare provocare în așteptare, la care lucrează de ani de zile: aducerea unui profesor de limba română. De asemenea, ei lucrează pentru ca Alcañiz să devină locul de desfășurare a alegerilor românești din 2024.

Cu peste 1.000 de cetățeni români rezidenți în Alcañiz, evenimentul a demonstrat coeziunea și integrarea lor în comunitatea locală. Asociația Românilor din Aragon Inferior continuă să lucreze pentru promovarea valorilor și tradițiilor românești, având ca obiectiv aducerea unui profesor de limba română și organizarea alegerilor românești din 2024 în Alcañiz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel