Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Patron român, arestat în Spania după ce a exploatat mai mulți conaționali. "Niciun străin pe câmp fără acordul lui"
WhatsApp
Un român a fost arestat în Spania, după ce a exploatat mai mulți conaționali pe câmpurile din Valladolid. 

Un patron român a fost reținut de Poliția Națională în provincia Valladolid, din comunitatea autonomă Castilla y León, Spania, fiind acuzat de trafic de persoane și exploatare prin muncă în sectorul agricol.

Potrivit publicației El Pais, el controla mai multe localități din regiune, impunând ca niciun străin să nu muncească pe câmp decât sub supravegherea sa. După arestare, a fost eliberat sub control judiciar.

Românii erau atrași cu promisiuni false

 

Acesta atrăgea conaționali cu promisiuni false de muncă, le acoperea costurile de transport și ulterior le crea datorii fictive, obligându-i să lucreze în condiții de semisclavie, aproape fără remunerație.

Poliția spaniolă a identificat nouă victime care au mărturisit că și alți membri ai familiilor lor au fost supuși acelorași abuzuri. Adulții dormeau pe podeaua unei locuințe, iar copiii erau nevoiți să împartă paturi comune.

Investigația, denumită „Operațiunea Tatami”, a fost coordonată de Unitatea împotriva Rețelelor de Imigrație Ilegală și Falsuri Documentare a Poliției Naționale din Spania.

Primele cercetări au arătat că antreprenorul român, stabilit într-o localitate din provincia menționată, recruta persoane din România cu promisiuni false de muncă, ulterior exploatându-le în agricultură.

El deținea poziția de asociat și administrator unic al unei societăți cu răspundere limitată care furniza agricultorilor forță de muncă.

Începând cu primele luni ale anului 2023, antreprenorul a recrutat muncitori din alte țări, ajungând să controleze complet sectorul agricol local.

"Niciun străin nu putea lucra pe câmp fără să accepte condițiile sale abuzive", se arată în comunicatul de presă al Poliției Naționale.

Persoane sărace, țintele preferate

 

Antreprenorul viza persoane nevoiașe, oferindu-le aparent soluții pentru a scăpa de precaritate. După ce le plătea călătoria în Spania, le cerea sume tot mai mari pentru transport, datorii care creșteau constant pentru a împiedica victimele să le achite vreodată, forțându-le să muncească și mai mult.

Muncitorii erau supuși la condiții abuzive, fiind obligați să lucreze 13 ore pe zi, de luni până duminică, fără zile libere sau concedii.

Echipele lucrau fără contract, în situație neregulamentară, fără drepturi sau salariu, câștigurile lor fiind destinate să acopere datoria impusă.

"Primeau doar mici sume de bani pentru a-și cumpăra alimente", a explicat Poliția, și erau "cazați în condiții insalubre, copiii dormind în paturi comune, iar adulții pe podea".

Pe lângă primul grup care a semnalat autorităților aceste condiții, un alt grup a dezvăluit aceleași practici abuzive, fiind de asemenea privați de documentele lor pentru a fi controlați mai eficient.

Investigațiile au identificat și alte persoane de origine română exploatate de acest compatriot, care obținea beneficii substanțiale din reducerea costurilor și neîndeplinirea prevederilor legale privind angajarea forței de muncă.

După arestare, antreprenorul a fost prezentat în fața instanței și eliberat sub control judiciar.

 

----------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel