Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Patron, cățelul-erou, care a descoperit zeci de bombe rusești, decorat de președintele Zelenski
WhatsApp
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a decorat pe cel mai faimos cățel al Ucrainei. În cadrul unei întâlniri cu premierul canadian Justin Trudeau,  Zelenski i-a înmânat cățelului Patron, care în ucraineană înseamnă "Glonț",  premiul de stat "Pentru servicii dedicate”.
Patron, cățelul-erou, care a descoperit zeci de mine rusești, decorat de președintele Zelenski.

Cățelul Patron, un Jack Russell Terrier, a devenit o figură naţională de la invazia rusă pentru munca sa cu echipele de eliminare a minelor și bombelor neexplodate din oraşul Cernigău.

Parte dintr-o echipă care lucrează pentru Serviciul de Stat de Urgenţă, cățelul a descoperit aproximativ 90 de bombe.  

Citeste si. "Glonț" este erou în Ucraina. Câinele pirotehniștilor din Cernihiv a descoperit deja peste 90 de bombe

Zelenski i-a înmânat cățelului Patron şi proprietarului său, Mihailo Iliev, premiul de stat "Pentru servicii dedicate” în cadrul unei întâlniri cu premierul canadian Justin Trudeau. În activitatea depusă, echipa de deminare de la Cernigău (Cernihiv) a folosit tehnologia canadiană

La ceremonia de duminică, Trudeau a părut să-şi caute buzunarele după bunătăţi pentru cățel, dar fără succes, scrie CNN, citat de Deschide.md.  La rândul său, Patron părea să nu fi fost impresionat de atenţia celor din jur.

 

Povestea lui Patron va deveni cândva un film

 

Patron, care în ucraineană înseamnă "Glonț", face parte din Serviciul de Urgență din Ucraina și se află în prezent în orașul nordic Cernihiv, unde este mascota echipei de pirotehniști.

Pe 20 martie, Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitatea Informației din Ucraina a postat pe Twitter un clip video cu Patron, lăudând munca depusă de terrier: "Un câine numit Patron, care lucrează cu pirotehniștii din Cernihiv, a ajutat la dezamorsarea a aproape 90 de dispozitive explozive de la începutul invaziei ruse. Povestea lui Patron va deveni cândva un film, însă pentru moment el își îndeplinește cu loialitate sarcinile profesionale", scrie în postare.

 

Zelenski: "Ucraina are drumul său"

 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni, când se marchează ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, că ţara sa va câştiga războiul cu Rusia şi că Ucraina nu va ceda niciun teritoriu, transmite Reuters.

''În ziua victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câştiga'', a afirmat şeful statului ucrainean într-un discurs scris.

Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie, marchează la 9 mai victoria fostei Uniuni Sovietice în Al Doilea Război Mondial. În Piaţa Roşie din Moscova, preşedintele Vladimir Putin a rostit un discurs şi a prezidat o paradă militară unde sunt expuse printre altele trupe, tancuri şi rachete balistice intercontinentale.

Zelenski a spus că ucrainenii sunt un popor liber care a luptat pentru a-şi apăra pământul de multe ori în istorie şi care are ''drumul său''. ''Astăzi ducem războiul pe această cale şi nu vom da nimănui nicio palmă din pământul nostru şi nici măcar o singură bucată din istoria noastră. Suntem mândri de strămoşii noştri care, împreună cu alte naţiuni din coaliţia anti-Hitler, au înfrânt nazismul. Nu vom permite nimănui să anexeze această victorie, nu vom permite ca ea să fie furată. Nu există lanţuri care să ne încătuşeze spiritul liber. Nu există niciun invadator care poate dicta poporului nostru liber. Mai devreme sau mai târziu vom câştiga'', a subliniat preşedintele Ucrainei.

Rusia îşi numeşte agresiunea sa militară împotriva Ucrainei drept ''operaţiune specială pentru denazificarea'' ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel