Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Partidul Comunist chinez la al 20-lea congres
WhatsApp

Partidul Comunist Chinez și-a convocat membri pentru cel de-al 20 congres pe 16 octombrie. Scopul principal este de a-i permite lui Xi Jinping obținerea celui de-al treilea mandat consecutiv. Anunțul a fost făcut marți de televiziunea publică CCTV.

Adunarea generală a PCC, formată din 2.300 de delegați, va avea loc într-un „moment critic în care întregul Partid și toate grupurile etnice din țară se lansează într-o nouă călătorie pentru a construi o țară socialistă modernă”, s-a mai spus la televiziunea publică.

La congresul din 2017, Xi Jinping și-a înscris „gândul” în documentele fondatoare ale partidului, iar câteva luni mai târziu, Constituția a fost modificată pentru a elimina posibilitatea de a avea doar două mandate prezidențiale, anunță swissinfo.ch. Acum, în teorie, Xi Jinping, care are 69 de ani poate prezida Republica Populară pe viață. Acest lucru îi conferă lui Xi o poziție care îl plasează pe podiumul fondatorilor regimului, alături de Mao Zedong și Deng Xiaoping.

Viitorul congresul ar trebui să aducă o remaniere majoră a Comitetului Permanent al Biroului Politic, organism format din șapte membri, cei care dețin adevărata putere în China. Conform tradiției, unii dintre actualii membri ai acestui organism sunt la vârsta la care trebui să se pensioneze și vor trebui să se retragă.

De când Xi Jinping a devenit conducătorul celei de-a doua mari economii din lume, peste 1,5 milioane de oficiali au fost sancționați într-o represiune masivă a corupției. Surse susțin că această campanie i-a servit lui Xi ca să scape de oponenții din cadrul PCC.

Congresul din octombrie vine și într-un context de încetinire economică puternică și cu o creștere a șomajului de aproape 20% în rândul tinerilor între 16 și 24 de ani. La nivel internațional, punctele de dispută dintre China lui Xi Jinping și rivalul său, Statele Unite, s-au înmulțit: comerțul și tehnologia, tratamentul minorității uigure din Xinjiang, represiunea din Hong Kong și tensiunile din Taiwan.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel