Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Parlamentul german a respins proiectul privind vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19
WhatsApp
Parlamentul german a respins joi un proiect de lege care ar fi făcut obligatorie vaccinarea împotriva coronavirusului începând cu vârsta de 60 de ani, ceea ce reprezintă o înfrângere pentru cancelarul Olaf Scholz şi pentru încercarea sa de a obţine un consens între partide pe această temă. 

Dintre cei 683 de parlamentari care au votat proiectul de lege, 378 au fost împotrivă şi 296 l-au susţinut, printre care Scholz şi ministrul Sănătăţii, Karl Lauterbach, care au părut vizibil dezamăgiţi când a fost anunţat rezultatul în plen, relatează Politico.

Rezultatul a reprezentat o lovitură majoră pentru coaliţia de guvernare formată din social-democraţii (SPD), Verzii şi liberalii din Partidul Liber-Democrat (FDP), care, după luni de dezbateri, nu au reuşit să obţină o poziţie favorabilă nici măcar în rândurile lor pe această temă.

„Dacă nimeni nu ar fi fost vaccinat, am fi avut acum o catastrofă fără cusur şi am fi fost în izolare totală - asta trebuie să se înţeleagă”, a spus Lauterbach în timpul dezbaterii dinaintea votului, reiterând întrebarea sa dacă germanii chiar vor să se obişnuiască cu câteva sute de decese COVID în fiecare zi.

Vezi și: Germania nu mai bagă obligatoriu în carantină pacienții cu COVID-19

 

În Germania, dispoziţiile oficiale care vizează orice persoană diagnosticată cu COVID-19 au fost retrogradate la nivelul unei "recomandări urgente" de a se plasa în carantină pentru cinci zile, o modificare ce va intra în vigoare începând din data de 1 mai, în urma unui acord la care au ajuns miniştrii Sănătăţii la nivel federal şi de landuri, informează DPA.   

Conform acordului de luni, cetăţenii infectaţi cu noul coronavirus vor fi sfătuiţi de la 1 mai să evite contactul cu alte persoane, însă nu vor mai primi instrucţiuni oficiale de la departamentele din domeniul Sănătăţii.

Totuşi, această relaxare nu se va aplica angajaţilor din sănătate şi din centrele de îngrijire, care vor trebui să îşi încheie perioada de carantină doar după ce vor fi testaţi negativ împotriva noului coronavirus.

Pe viitor, orice rezident german care a intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu COVID-19 va fi vizat de "recomandarea fermă" de a intra într-o carantină de cinci zile, au precizat miniştrii Sănătăţii din landurile germane. Persoanele infectate şi cele care au intrat în contact cu acestea ar trebui, totodată, să se testeze cu regularitate.

Relaxarea normelor de carantină are de asemenea scopul de a preveni absenţa masivă a personalului medical de la locul de muncă, dacă ratele de infectare vor creşte brusc şi se bazează pe o propunere formulată de ministrul federal al Sănătăţii şi de specialiştii de la Institutul Robert Koch (RKI) pentru boli infecţioase.

În prezent, germanii infectaţi cu noul coronavirus trebuie să rămână în izolare timp de 10 zile, însă pot să iasă din carantină după şapte zile dacă sunt testaţi negativ. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel