Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Papa Francisc, discurs ISTORIC la București: "Să ne gândim la milioanele de români plecați în alte țări"
WhatsApp
Papa Francisc a ținut primul său discurs, în cadrul vizitei efectuate în România. 

Papa Francisc a adus, vineri, un omagiu sacrificiilor făcute ''de atâţia fii şi fiice ale României, care cu patrimoniul de valori şi cu munca lor îmbogăţesc ţările în care au migrat''.


Suveranul Pontif, aflat într-o vizită în ţara noastră, a ţinut, vineri, la Palatul Cotroceni, un discurs, în care a arătat că a te gândi la cei plecaţi afară e ''un act de patriotism, de fraternitate''.

El a evocat, într-un discurs la Palatul Cotroceni, evoluţiile României de la perioada comunismului până în perioada modernă.

În context, Papa Francisc a vorbit despre "apariţia unor inevitabile obstacole şi a unor consecinţe care nu întotdeauna au fost uşor de gestionat pentru stabilitatea socială şi pentru administrarea teritoriului".

"Mă gândesc în primul rând la fenomenul emigraţiei, care a implicat mai multe milioane de persoane care şi-au părăsit casa şi patria pentru a căuta noi oportunităţi de lucru şi de viaţă demnă. (...) Mă gândesc la depopularea atâtor sate care în câţiva ani au văzut plecând o parte considerabilă din locuitorii lor. Mă gândesc la consecinţele pe care toate acestea le pot avea asupra calităţii vieţii în acel teritoriu şi la slăbirea rădăcinilor dumneavoastră culturale care v-au susţinut în momente grele", a spus Suveranul Pontif, potrivit traducerii oficiale.

El a adus un omagiu emigranţilor români.

"Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâţia fii şi fiice ale României, care cu cultura lor, cu patrimoniul de valori şi cu munca lor îmbogăţesc ţările în care au migrat şi cu roadele angajării lor îşi ajută familiile rămase în ţară. (...) Să ne gândim la fraţii şi la surorile noastre care sunt în străinătate e un act de patriotism, de fraternitate", a evidenţiat Papa

Cele mai importante declarații

"Adresez salutul meu cordial și mulțumirile mele domnului președinte care m-a invitat în România și tuturor românilor.

Mă bucur să aflu în frumoasa voastră țară, la 20 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al doilea. Momentul acesta este prielnic pentru a avea o viziune de ansamblu la 30 de ani de la îndepărtatea unui regim care izola România.

E important să recunoaștem mulți pași pe care România pe care i-a făcut pe acest drum. Vă încurajez să continuați munca de consolidare a structurilor. Există obstacole de depășit.

"Mă gândesc în primul rând la fenomenul emigraţiei, care a implicat mai multe milioane de persoane care şi-au părăsit casa şi patria pentru a căuta noi oportunităţi de lucru şi de viaţă demnă. (...) Mă gândesc la depopularea atâtor sate care în câţiva ani au văzut plecând o parte considerabilă din locuitorii lor. Mă gândesc la consecinţele pe care toate acestea le pot avea asupra calităţii vieţii în acel teritoriu şi la slăbirea rădăcinilor dumneavoastră culturale care v-au susţinut în momente grele.

Aduc un omagiu pentru fii și fiicele României care, prin cultura lor, îmbogățesc țarile în care au emigrat. Să ne gândim la frații și surorile noastre plecate de acasă. 

Se poate construi o societate care să-i includă pe toți. Cu tot o societate se preocupă de soarta celor dezavantajați se poate numi o societate civilă.

Biserica Catolică vrea să contribuie la dezvoltarea societății. Dorește să fie un semn de armonie, să se pună în slujba binelui comun. Vrea să colaboreze cu toți oamenii care vor să-și pună calitățile în slujba societății. 

Invoc asupra întregii populații a țarii belșugul binecuvântării divine și binecuvântarea Fecioarei Maria.

Dumnezeu să binecuvânteze România!"

VIDEO

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
pixel