Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Palatul Elysée, primele detalii despre vizita lui Macron în Ucraina. Când ar putea avea loc
WhatsApp
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se va deplasa în Ucraina în momentul în care acest lucru va fi "util" pentru preşedintele Volodimir Zelenski, a anunţat vineri după-amiază Palatul Elysée, prezentând programul vizitelor în România şi Republica Moldova.

Data unei vizite în Ucraina nu a fost stabilită, dar va avea loc în momentul în care deplasarea "îi va fi utilă preşedintelui Volodimir Zelenski", a transmis Preşedinţia Franţei, potrivit cotidianului Le Figaro.

Preşedintele Franţei va ajunge marţi în România, iar miercuri se va deplasa şi în Republica Moldova, potrivit Palatului Élysée. Marţi seară, preşedintele Franţei se va întâlni cu militari francezi staţionaţi în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, iar miercuri dimineaţă va avea o întrevedere, în acelaşi loc, cu preşedintele Klaus Iohannis. Tot miercuri, Emmanuel Macron se va deplasa în Republica Moldova, pentru o întâlnire cu preşedintele Maia Sandu, conform postului RMC/BFMTV.

Un consilier prezidenţial a afirmat că Emmanuel Macron doreşte victoria Ucrainei, deşi a declarat că nu vrea umilirea Rusiei. "Aşa cum a spus preşedintele, noi dorim victoria Ucrainei, dorim să fie restabilită integritatea teritorială a Ucrainei. Vrem ca acest conflict, acest război al Rusiei contra Ucrainei să înceteze cât mai repede posibil", a subliniat consilierul prezidenţial.

Administraţia de la Paris a anunţat şi că Franţa este pregătită să participe la o operaţiune care să permită ridicarea blocadei ruse asupra Portului Odesa. "Suntem la dispoziţia părţilor pentru o operaţiune care să permită accesul în siguranţă în Portul Odesa (...)", a subliniat oficialul francez.

Vezi și: Macron vine în România săptămâna viitoare

 

Emmanuel Macron va efectua săptămâna viitoare vizite în România şi Republica Moldova, anunță Palatul Elysée.

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa marţi în România, pentru a se întâlni cu trupele franceze staţionate aici, apoi în Republica Moldova miercuri, pentru a-şi afirma susţinerea faţă de această ţară afectată de războiul din Ucraina, a anunţat vineri Palatul Elysée, relatează AFP.

Preşedinţia franceză a precizat că o vizită a lui Macron în Ucraina se va derula la o dată care nu a fost încă fixată, într-un moment în care ea va fi "utilă preşedintelui (Volodimir) Zelenski".

În România, Emmanuel Macron va merge, alături de preşedintele român Klaus Iohannis, la baza NATO unde este staţionată armata franceză împreună cu alţi militari din ţările Alianţei Nord-Atlantice, între care circa 300 de soldaţi belgieni.

El va transmite "un mesaj foarte clar al angajamentului nostru faţă de aliaţii din NATO şi de partenerii europeni", potrivit Palatului Elysée.

Circa 500 de militari francezi sunt prezenţi din 26 februarie în România, unde Franţa acţionează ca naţiune-cadru a forţelor NATO. Franţa a desfăşurat recent în România şi un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.

Fostul ministru francez al apărării, Florence Parly, s-a deplasat în România în martie pentru a se întâlni cu militarii cantonaţi aici.

Miercuri, Emmanuel Macron se va afla în Republica Moldova la invitaţia preşedintei Maia Sandu, pe care a primit-o la Palatul Elysée pe 19 mai.

Potrivit Palatului Elysée, el va transmite "în maniera cea mai directă posibil susţinerea" Parisului şi va afirma că ţara sa va lua măsuri pentru a ajuta fosta republică sovietică de circa 2,6 milioane de locuitori, una dintre ţările cele mai sărace din Europa, care este în mod special afectată de invazia rusă din Ucraina, cu care are frontieră comună.

Republica Moldova şi-a depus pe 3 martie candidatura la aderarea la Uniunea Europeană, la fel ca Ucraina (28 februarie) şi Georgia (3 martie).

Palatul Elysée a precizat, în plus, că nu se fac, în acest stadiu, "pregătiri" pentru o vizită a lui Emmanuel Macron în Ucraina. Aceasta va avea loc "când va fi momentul potrivit" şi când preşedintele va putea da "un mesaj foarte operaţional" şi "când ea va fi cel mai utilă pentru preşedintele Zelenski".

Această deplasare ar putea fi legată de evoluţia examinării candidaturii Kievului la aderarea la UE, care ar urma să fie discutată la summitul UE de pe 23 şi 24 iunie la Bruxelles, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel