În afară de opțiunile metalice, hârtia și bambusul au fost materialul de paie ales de băutorii eco-conștiincioși de când paiele din plastic au fost interzise în Marea Britanie în octombrie 2020 pentru a "lupta împotriva deșeurilor de plastic pentru a proteja mediile naturale și viața sălbatică marină".
Dar, din păcate, "substanțe chimice veșnice" numite PFA, care se descompun în mii de ani în mediul înconjurător, au fost găsite în cele mai multe dintre paiele de hârtie și bambus, atât din magazine, cât și din restaurante, pe care oamenii de știință de la Universitatea din Anvers le-au testat.
Dintre cele 39 de mărci diferite de paie testate, PFA au fost găsite în 90% dintre paiele de hârtie, patru din cinci paie din bambus, trei din patru paie din plastic și două din cinci paie din sticlă. Niciunul nu a fost găsit în paiele din oțel.
Conform celor scrise de ei, substanțele polifluoroalchilice și perfluoroalchilice sunt adăugate în paiele ecologice "pentru a le face hidrofobe".
Acidul perfluorooctanoic (PFOA), a fost anterior cel mai comun PFA, dar a fost interzis la nivel mondial în 2020.
Cu toate acestea, în timp ce va împiedica cocktailul dvs. să vă ude paiul, PFA-urile sunt 'cunoscute ca fiind potențial dăunătoare pentru fauna sălbatică, oameni și mediul înconjurător' în timp, au explicat oamenii de știință - deși studiul nu a investigat dacă PFA-urile ar putea să se prelingă din paie în băutura dvs.
Deși concentrația de PFA a fost scăzută și probabil că nu folosiți un pai de fiecare dată când beți pe parcursul zilei, cercetătorii au spus că riscul pentru sănătate este limitat, dar se poate acumula în timp, deoarece aceștia persistă în corpul nostru.
Potrivit Agenției pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor, riscurile pentru sănătate includ un răspuns mai scăzut la vaccinuri la copii, o greutate la naștere ușor mai mică, precum și un risc crescut de hipertensiune arterială, rate de natalitate mai mici, boli tiroidiene, niveluri crescute de colesterol, leziuni hepatice, cancer la rinichi și cancer testicular.
Dr. Thimo Groffen, unul dintre oamenii de știință din spatele acestor descoperiri, spune că PFA-urile erau prezente în paiele de băut în Belgia, dar au fost descoperite pentru prima dată în SUA.
El a spus: "Paiele fabricate din materiale vegetale, cum ar fi hârtia și bambusul, sunt adesea promovate ca fiind mai durabile și mai ecologice decât cele din plastic. Cu toate acestea, prezența PFAS în aceste paie înseamnă că acest lucru nu este neapărat adevărat."
În timp ce sugerează să investești într-un pai din oțel, el a spus că ar putea fi o idee să "evitați să folosiți paiele".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News