Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pădurea tropicală amazoniană: Cea mai mare rată de defrișare din ultimii șase ani, care afectează toată planeta
WhatsApp
Defrișările din pădurea amazoniană din Brazilia au atins cel mai înalt nivel din ultimii șase ani, anunță agenția spațială națională, Inpe.
Pădurea tropicală amazoniană: Cea mai mare rată de defrișare din ultimii șase ani, care afectează toată planeta / Foto: Unsplash

Aproximativ 3.988 de kilometri pătrați (1.540 de mile pătrate) de teren au fost defrișați în regiune între ianuarie și iunie. Anul trecut, 3.088 de kilometri pătrați de pădure tropicală au fost distruși în aceeași perioadă, conform BBC News.

Amazonul joacă un rol esențial în ciclurile de oxigen și dioxid de carbon ale planetei, absorbind cantități mari de gaze cu efect de seră din atmosferă.

Ecologiștii dau vina pentru creșterea nivelurilor de defrișare pe președintele de dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, care a redus protecțiile de mediu.

Ministerul brazilian al Mediului a declarat că a fost energic în lupta împotriva infracțiunilor de mediu, deși într-o declarație nu a menționat creșterea bruscă a defrișărilor.

 

Cea mai mare rată de defrișare din ultimii șase ani, care afectează toată planeta

 

Amazonul este cea mai mare pădure tropicală din lume, dar copacii săi sunt tăiați pentru lemnul lor și pentru a elibera spațiu pentru culturi care, la rândul lor, aprovizionează companiile alimentare globale.

Nivelul ridicat de defrișări alimentează, de asemenea, un număr de incendii mai mare decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului, a declarat Dr. Manoela Machado de la Universitatea din Oxford pentru agenția de știri Reuters.

După ce copacii sunt tăiați, deseori se declanșează incendii pentru a curăța terenul pentru agricultură, astfel că mai multă defrișare înseamnă mai multe incendii, a spus Dr. Machado.

Pe lângă faptul că este o zonă bogată în biodiversitate, în această zonă trăiesc comunități care spun că trebuie să folosească pădurea pentru minerit și agricultură comercială pentru a-și asigura existența.

 

Comunitățile indigene care trăiesc în Amazon luptă pentru a proteja pădurea tropicală și modul lor de viață

 

În luna martie, cercetătorii au concluzionat, pe baza datelor obținute prin satelit pe parcursul a peste trei decenii, că sănătatea pădurii amazoniene se deteriorează.

Aceștia au afirmat că există semne de pierdere a rezistenței în peste 75% din pădure, arborii având nevoie de mai mult timp pentru a se reface în urma efectelor secetelor cauzate în mare parte de schimbările climatice, precum și a impactului uman, cum ar fi defrișările și incendiile.

La summitul COP26 privind schimbările climatice de la Glasgow de anul trecut, peste 100 de guverne au promis să oprească și să inverseze defrișările până în 2030.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel