"După cum aţi urmărit în informaţiile oficiale, există vaccin anti COVID. Este în fazele ultime de aprobare, oricum au fost finalizate testele clinice şi vedem, în sfârşit, o perspectivă certă pentru a rezolva această epidemie gravă de coronavirus, care a dat peste cap lumea. Noi trebuie să fim pregătiţi, să ne organizăm, pentru a putea demara campania de vaccinare imediat ce vom putea accesa, practic, primele cantităţi care ne sunt repartizate de vaccin", a afirmat Ludovic Orban.
El a spus că există o înţelegere la nivel european privind contractarea cantităţii de doze de vaccin, precizând că toate cantităţile sunt repartizate proporţional cu populaţia fiecărei ţări membre a Uniunii Europene.
"Nu vom avea cantităţile deodată, le vom primi în mai multe etape şi această muncă, practic, acest efort comun al tuturor instituţiilor care vor fi implicate în campania de vaccinare va fi un efort pe o perioadă mai lungă de timp, până când vom putea reuşi vaccinarea", a adăugat Orban.
Premierul a mai spus că, la reuniunea grupului de lucru, convocată de preşedintele Klaus Iohannis, s-a luat decizia de a structura dispozitivul de vaccinare, iar conducerea întregii campanii va fi asigurată de colonelul Valeriu Gheorghiţă, medic primar infecţionist la Spitalul Militar.
Valeriu Gheorghiţă, prezent la şedinţa de Guvern, a afirmat că activitatea de vaccinare este cea mai sigură cale prin care se poate reintra, în cel mai scurt timp, într-o viaţă normală, menţionând că strategia este aproape de finalizare.
"Activitatea de vaccinare este cea mai sigură cale prin care noi putem reintra, în cel mai scurt timp, într-o viaţă cât se poate de normală, atât din punct de vedere social, cât şi din punct de vedere economic, personal şi în toate domeniile de activitate. Este un efort inter instituţional, este o strategie la care lucrăm de aproape două luni, printr-o activitate conjugată a Ministerului Sănătăţii, Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne. Suntem aproape de finalizarea strategiei. În prima parte a săptămânii viitoare o putem pune la dispoziţie pentru a fi prezentată public", a spus Gheorghiţă.
El a menţionat că, în momentul de faţă, vor fi demarate toate activităţile privind logistica activităţii de vaccinare, din punct de vedere medical şi nemedical, referitor la stocarea, distribuţia, repartiţia şi, respectiv, transportul acestor vaccinuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News