Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O româncă, îngerul păzitor al comunităților rurale din Italia: Redeschide afacerile mici din sate și oferă locuri de muncă
WhatsApp
Loredana Burlacu, o femeie de 39 de ani originară din România, s-a remarcat în Italia printr-o abilitate antreprenorială rară: redeschide magazinele istorice pe cale de dispariție.
O româncă, îngerul păzitor al comunităților rurale din Italia: Redeschide afacerile mici din sate și oferă locuri de muncă / Foto: Facebook

Stabilită de mulți ani în Italia, Loredana a reușit să redeschidă magazinele istorice care erau pe cale de dispariție. Astfel a înviat tradițiile locale și a oferit locuri de muncă într-o perioadă în care multe afaceri mici sunt nevoite să-și închidă porțile.

 

Un nou început în Italia

 

Loredana a ajuns în Italia cu mulți ani în urmă, stabilindu-se inițial în regiunea Veneto, pentru ca mai târziu să se mute în Ravalle, o mică localitate din provincia Ferrara. În 2023, a devenit cetățean italian, dar legătura sa cu Italia a fost mult mai profundă, prin soțul său, un localnic din Ravalle.

„Sunt aici din dragoste. Soțul meu este din Ravalle”, spune ea cu mândrie conform presei străine.

Însă, nu doar dragostea a stat la baza deciziilor sale, ci și dorința de a contribui la comunitatea locală. Într-un moment în care multe afaceri mici și tradiționale se luptă să supraviețuiască, Loredana a văzut o oportunitate de a interveni și de a salva aceste magazine istorice de la dispariție.

 

„Home and Shop” – mai mult decât un simplu magazin

 

Loredana a lansat conceptul „Home and Shop”, un model de afaceri care combină funcționalitatea unui magazin de proximitate cu spiritul comunității.

„Pentru că acesta este spiritul pe care vreau să-l dau magazinelor mele, locuri unde mergi la cumpărături, dar și unde te întâlnești, stai de vorbă. E nevoie de astfel de locuri în orașele care se depopulează, unde numărul persoanelor în vârstă este în creștere. Pe scurt, vreau să păstrez vii aceste tradiții”, explică Loredana.

Prima sa mare reușită a fost în Ravalle, unde în 2018 a tăiat panglica de inaugurare a unui magazin redeschis cu ajutorul său. Însă, planurile sale nu s-au oprit aici – a deschis deja al doilea magazin în localitatea Francolino și se pregătește să deschidă un al treilea.

 

De la cinci ore de muncă la o zi plină

 

Loredana a început această aventură antreprenorială când fiul său avea doar trei ani, iar ea căuta un loc de muncă. Persoana care deținea un magazin local în Ravalle se pensionase, iar Loredana a decis să preia afacerea. Inițial, planul ei era să lucreze doar cinci ore pe zi, pentru a avea timp și pentru familia sa, dar în scurt timp cele cinci ore s-au transformat într-o zi întreagă.

„Trebuie să le mulțumesc locuitorilor din Ravalle, care au fost alături de mine, m-au primit și au avut răbdare. Când am tăiat panglica, nici măcar nu știam cum să tai o șuncă. Am învățat prin muncă”, mărturisește ea.

 

Românca a oferit locuri de muncă

 

Succesul său nu s-a oprit la propria împlinire profesională. Loredana a devenit și o creatoare de locuri de muncă, angajând patru persoane: două în Ravalle și alte două în Francolino, toate fiind locuitori din aceste mici comunități.

Aceasta este o dovadă a impactului pozitiv pe care afacerea sa îl are asupra comunităților locale.

Întrebată dacă se va opri aici, Loredana răspunde cu un zâmbet: „Nu mă gândesc la asta. Am identificat deja un cătun unde nu mai este nimic, niciun magazin. Voi ajunge și acolo cu vechile mele magazine”. Cu un spirit antreprenorial neobosit și o dedicare impresionantă pentru comunitatea sa, Loredana Burlacu continuă să lumineze locuri care altfel ar fi fost lăsate în întuneric.

 

---------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel